Pandora papers: Otkrivene nove malverzacije sa offshore kompanijama

04.10.2021. 07:34 / Izvor: N1
Pandora papers: Otkrivene nove malverzacije sa offshore kompanijama

Prema istrazi koju je vodio ICIJ otkrivene su nove malverzacije uz pomoć offshore kompanija.

Prema istrazi koju je vodio ICIJ (Međunarodni konzorcij istraživačkih novinara) otkrivene su nove malverzacije uz pomoć offshore kompanija, a ovog puta se radi o svjetskim liderima, političarima, poznatim ličnostima. Nova runda dokumenata i objava nazvana je „Pandora papers“ odnosno „Pandorini papiri“, a na analizi više od 2,94 terrabayta podataka, 11,903,676 fajlova i podataka iz 14 izvora, a na njoj je radilo 650 novinara.

BBC koji je dio istraživačkog tima navodi kako je otkriveno 35 sadašnjih i bivših čelnika te više od 300 javnih zvaničnika. Među onima koji se pominju su jordanski kralj Abdullah II, predsjednik Azerbejdžana Ilham Aliyev, predsjednik Kenije Uhuru Kenyatta, porodica pakistanskog premijera Imrana Khana kao i članovi njegovog kabineta i članovi njihovih porodica, bivši britanski premijer Tony Blair i njegova supruga te brojni drugi.

"Oni takođe pokazuju kako su bivši britanski premijer Tony Blair i njegova supruga uštedeli 312.000 funti na državnoj carini kada su kupili kancelariju u Londonu. Par je kupio offshore firmu koja je bila vlasnik zgrade. Curenje također povezuje ruskog predsjednika Vladimira Putina s tajnom imovinom u Monaku i pokazuje da češki premijer Andrej Babiš – pred izborima kasnije ove sedmice – nije prijavio offshore investicijsku kompaniju koja je korištena za kupovinu dvije vile za 12 miliona funti na jugu Francuske", navodi BBC.

Korupcija, pranje novca i izbjegavanja plaćanje poreza

BBC Panorama je u zajedničkoj istrazi sa Guardianom i ostalim medijskim partnerima doznala da se neke se osobe suočavaju s optužbama za korupciju, pranje novca i izbjegavanje globalnog plaćanja poreza. Ali jedno od najvećih otkrića je kako su ugledni i bogati ljudi legalno osnivali kompanije za tajnu kupovinu imovine u Velikoj Britaniji. Dokumenti otkrivaju vlasnike nekih od 95.000 offshore kompanija koje stoje iza kupovine.

"Ističe neuspjeh britanske vlade da uvede registar vlasnika nekretnina na moru uprkos opetovanim obećanjima da će to učiniti, usred zabrinutosti da bi neki kupci nekretnine mogli sakriti aktivnosti pranja novca. Azerbejdžanski predsjednik Ilham Aliyev i njegova porodica, koji su optuženi za pljačku vlastite zemlje, jedan su primjer. Istraga je pokazala da su Aliyevi i njihovi bliski saradnici tajno bili uključeni u imovinske poslove u Velikoj Britaniji vrijedne više od 400 miliona funti. Otkriće bi se moglo pokazati neugodnim za britansku vladu, jer se čini da su Aliyevi zaradili 31 milion funti nakon što su prodali jednu od svojih londonskih nekretnina Crown Estateu – kraljičinom carstvu imovine kojim upravlja Trezor i prikuplja novac za državu. Mnoge transakcije u dokumentima ne uključuju pravne prekršaje", ističe BBC.

Ali Fergus Shiel, iz ICIJ -a, rekao je: “Nikada nije bilo ničega na ovoj skali i to pokazuje stvarnost onoga što offshore kompanije mogu ponuditi da pomognu ljudima da sakriju sitni novac ili izbjegnu poreze. Oni koriste te offshore račune, te offshore fondove, za kupovinu stotina miliona dolara imovine u drugim zemljama i za bogaćenje svojih porodica, na račun svojih građana.”

Kralj Jordana tajno stekao imovinu u VB i SAD-u?

Međunarodni konzorcij istraživačkih novinara saopštava da vjeruje da istraga “otvara kutiju za mnoge stvari” – otuda i naziv Pandora Papers, te dodaje da finansijski dokumenti koji su procurili pokazuju kako je kralj Jordana tajno stekao imanje u Velikoj Britaniji i SAD -u vrijedno više od 70 miliona funti (preko 100 miliona dolara). Pandora Papers identifikuju mrežu ofšor kompanija na Britanskim Djevičanskim ostrvima i drugim poreskim oazama koje je Abdulah II bin Al-Husein koristio za kupovinu 15 kuća od kada je preuzeo vlast 1999. godine. Oni uključuju 50 miliona funti na tri susjedne nekretnine s pogledom na ocean u Malibuu u Kaliforniji i nekretnine u Londonu i Ascotu u Velikoj Britaniji.

"Njegovi imovinski interesi pojačani su jer je kralj Abdullah optužen za predsjedavanje autoritarnim režimom, a protesti su se održali posljednjih godina usred mjera štednje i povećanja poreza. Advokati kralja Abdulaha rekli su da je sva imovina kupljena ličnim bogatstvom, koje takođe koristi za finansiranje projekata za građane Jordana. Rekli su da je uobičajena praksa da ugledni pojedinci kupuju nekretnine putem offshore kompanija iz razloga privatnosti i sigurnosti", navodi BBC.

Šta je sve otkriveno

Između ostalih otkrića u Pandorinim dokumentima:

• Predsjednik Kenije Uhuru Kenyatta i šest članova njegove porodice tajno su posjedovali mrežu ofšor kompanija. Povezani su s 11 firmi – od kojih je jedna procijenjena kao državna imovina od 30 miliona dolara

• Članovi najužeg kruga pakistanskog premijera Imrana Khana, uključujući ministre kabineta i njihove porodice, tajno posjeduju kompanije i fondove koji drže milione dolara

• Čini se da je odvjetničko društvo koje je osnovao predsjednik Kipra Nicos Anastasiades obezbijedilo lažnim vlasnicima da preruše stvarnog vlasnika niza off -shore kompanija – bivši ruski političar koji je optužen za pronevjeru. Međutim, odvjetnička kuća to poriče

• Ukrajinski predsjednik Volodymyr Zelensky prenio je svoj udio u tajnoj ofšor kompaniji neposredno prije pobjede na izborima 2019.

• Predsjednik Ekvadora Guillermo Lasso, bivši bankar, zamijenio je panamsku fondaciju koja je mjesečno plaćala članovima svoje uže porodice s povjerenjem iz Južne Dakote u SAD -u.

Pakistanski premijer Imran Khan u prvoj reakciji na otkrića je obećao istražiti "sve naše građane spomenute u Pandorinim Papers" i poduzeti mjere ako se utvrdi prekršaj. Ovakva reakcija nekadašnjeg uspješnog sportaša, sada premijera Pakistana, dolazi nakon što je ICIJ otkrilo kako članovi užeg kruga gospodina Khana, uključujući ministre u njegovom kabineta i njihove porodice, tajno posjeduju kompanije i fondove koji drže milione dolara. Pozdravljajući globalnu istragu o novinama, gospodin Khan je rekao na Twitteru: "Moja više od dvije decenije borba zasnovana je na uvjerenju da zemlje nisu siromašne, ali korupcija uzrokuje siromaštvo jer se novac odvraća od ulaganja u naše ljude. Pozivam međunarodnu zajednicu da ovu tešku nepravdu tretira kao krizu klimatskih promjena."

U narednim danima se očekuju dodatne informacije o imenima i imovini pronađenoj u ovim dokumentima.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti