Pandurević: Vlast mora shvatiti da su im poslodavci partneri

03.04.2018. 14:40 / Izvor: N1
Pandurević: Vlast mora shvatiti da su im poslodavci partneri

Udruženje poslodavaca Federacije BiH (UP FBiH) će entitetskoj Vladi predložiti 15 zakona za koje smatraju da će unaprijediti poslovni ambijent.

Udruženje poslodavaca Federacije Bosne i Hercegovine (UP FBiH) će entitetskoj Vladi predložiti 15 zakona za koje smatraju da će unaprijediti poslovni ambijent. Koji su to zakoni u Novom danu je objasnio predsjednik UP FBiH, Mladen Pandurević. Sutra će biti održana Redovna skupština UP FBiH gdje će se razmatrati godišnji izvještaj o radu Udruženja.

Pandurević kaže da je ovo prelomna godina kada će udruženje napraviti odlučan iskorak u načinu djelovanja:

"Želimo biti partneri u društvu i podnijeti svoj dio tereta kako bismo izašli iz krize", kazao je gost Novog dana.

Tvrdi da se to može postići kroz 15 zakona koje je kreiralo Udruženje kao prijedlog vlastima FBiH. Smatra da su to zakoni koji mogu unaprijediti poslovni ambijent.

"Želimo da institucionalno zaokružimo našu poziciju. Želimo da se razmatra naše mišljenje o radu vlasti. Dakle, da se uvaži naše mišljenje kada se npr. treba razmotriti da li su dodatna opterećenja za privredu opravdana ili ne. Također, predložit ćemo da se promijene poslovnici oba doma Parlamenta FBiH (PFBiH), ali i da nam se omogući prisustvovanje sjednicama komisija i odbora PFBiH", dodao je Pandurević.

Mišljenja je da se izabrani funkcioneri ne protive njihovim prijedlozima, već da otpor pokazuje birokratski aparat:

"Naišli smo na podršku, ali i na otpor. Otpor nije u izabranim zvaničnicima, nego je on u birokratskom aparatu. Ako budemo pametni, možemo dobiti ono što tražimo. Ovdje nije riječ o privilegijama za poslodavce, već o unaprijeđenju zakonodavne procedure", dodao je on.

Među 15 predloženih zakonskih rješenja su sljedeći:

"Zakoni koji se tiče radnih odnosa, privrednih društava, zdravstvenog osiguranja, stečaja, zaštite na radu, mirnog rješavanja sporova, finansijskog poslovanja i fiskalnih sistema, između ostalog",naveo je Pandurević.

Prema njegovim riječima, zakonska rješenja su izrađena nakon konsultacija sa Savezom samostalnih sindikata (SSS).

Smatra da je teško reći da li su poslodavci u FBiH zadovoljni - neki su više, a neki manje zadovoljni:

"Mi nemamo adekvatne odgovore od onih koji bi trebali da unaprijede ambijent za poslovanje. Nismo konkurentni u odnosu na regiju i razvijene države zbog uslova poslovanja. Vrlo teško se takmičimo u tržišnoj utakmici, ali postoje i svjetli primjeri. Ali su oni zasluga samih poslodavaca. Naši prijedlozi nisu upućeni protiv Vlade. Dok Vlada ne shvati da smo im ključni partner, situacija će biti kakva jeste. Neobjašnjivo je da to ne shvata međunarodna zajednica s kojom imamo vrlo lošu komunikaciju", naglasio je Pandurević.

Za međunarodnu zajednicu kaže da je neprincipijalna u svojim stavovima, a kao primjer toga jeste njen pritisak i na vlast i na opoziciju kod usvajanja određenih zakonskih rješenja.

"Ako nemamo argumentaciju zašto je neko zakonsko rješenje dobro, onda možemo zaključiti da se možda radi o parcijalnim interesima pojedinih država", potcrtao je Pandurević.

Kao uzor u radu UP FBiH je Pandurević naveo Udrugu poslodavaca Republike Hrvatske. Smatra da je međunarodna saradnja udruženja neophodna jer sami malo toga šta mogu postić, te zaključuje:

"Sva zakonska rješenja smo izradili u saradnji s akademskom zajednicom. Time smo dali društvenu težinu predloženim rješenjima. Na taj način želimo objektivizirati situaciju".

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti