Panel: Ubrzavanje rasta i razvoja kompanija u vlasništvu žena

02.04.2015. 11:05 / Izvor: eKapija.ba

Skup je otvorio direktor Instituta za edukaciju VTK/STK BiH Duljko Hasić koji je ukazao na ranije uspostavljenu saradnju između ECOS-a i Asocijacije poduzetnica "One" (Daj ideju, postani poduzetnica),

U cilju pružanja konkretne podrške razvoju ženskog poduzetništva u Bosni i Hercegovini, Institut za edukaciju Vanjskotrgovinske/Spoljnotrgovinske komore Bosne i Hercegovine, u saradnji sa USAID-Sida GOLD Projektom, i Asocijacijom poduzetnica u BiH "One", organizovao je seminar i panel diskusiju na temu: "Ubrzavanje rasta i razvoja kompanija u vlasništvu žena u Bosni i Hercegovini" kom je prisustvovalo 70 učesnika zainteresovanih za osnivanje novih ili unaprijeđenje rada postojećih kompanija u čijem su vlasništvu.

Seminarom se omogućila direktna razmjena poslovnih iskustava žena preduzetnika, te kreirala platforma koja će markirati najveće probleme sa kojima se u one susreću u radu.

Skup je otvorio direktor Instituta za edukaciju VTK/STK BiH Duljko Hasić koji je ukazao na ranije uspostavljenu saradnju između ECOS-a i Asocijacije poduzetnica "One" (Daj ideju, postani poduzetnica), te je posebno istakao postojanje velikog jaza između obrazovnog sistema i potreba tržišta rada. S tim u vezi naglasio je potrebu hitnog rješavanja navedenog pitanja jer u suprotnom privreda BiH može zapasti u još veće probleme, te istakao spremnost Komore da, u skladu sa definisanim potrebama, organizuje seminare/škole radionice za žene poduzetnice.

Aida Zubčević, predsjednica Asocijacije i vlasnica uspješnog preduzeća FAVEDA govorila je o poslovnim dostignućima žena poduzetnica te navela dostupne statističke podatke o rezultatima poslovanja preduzeća u vlasništvu žena.

Moderator skupa Elma Kovačević-Bajtal istakla je da namjera organiziranja ovako tematski ciljanog  okupljanja, jeste da se skrene pažnja na probleme sa kojima se u svom radu susreću žene poduzetnice, te da se ponude neka rješenja za njihovo prevazilaženje, a sve s ciljem stvaranja što povoljnijeg ambijenta  za razvoj i napredak poduzetništva.

Priliku da svoja pozitivna iskustva i prijedloge za poboljšanje uslova poslovanja prenesu prisutnima imale su i Snježana Kopruner, direktorica firme GS Tvornica mašina Travnik,  Anila Gajević direktorica Casting Agencije "Zona", Fadila Milavica, jedina žena direktorica i vlasnica Poliklinike FM, Belma Selimović direktorica preduzeća Frigor, kao i Dženita Zirdum, novinarka i urednica emisije Recept za uspjeh koja se emituje na Javnom servisu BiH.

Predstavnice USAID Sida GOLD projekta Aida Soko, šefica pirvatnog sektora i Zuhra Pašić, grant menadžerica, s ciljem osnaživanja poduzetnica, upoznale su prisutne sa načinima kako USAID Sida GOLD projekat može podržati poslovni rast preduzeća.

Obzirom na veliku zainteresovanost, te pozitivnu atmosferu u kojoj je protekao, navedeni seminar ocjenjen je kao izuzetno uspješan. S tim u vezi realno je očekivati  organizovanje istih ili sličnih događaja u budućnosti koji će tematski biti posvjećeni poziciji žena u društvu.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti