Papirologija usporava sanaciju klizišta u KS

05.10.2018. 11:03 / Izvor: Oslobođenje
Papirologija usporava sanaciju klizišta u KS

Od kraja 2017. do početka 2018. sanirano je 15 klizišta od kojih su neka započeta u prethodnoj sezoni.

Na osnovu liste klizišta sastavljene po prijedlogu općina u Kantonu Sarajevo za sezonu 2017-2018, za sanaciju je planirano 20 klizišta. Stručnjaci za klizišta iz Zavoda za izgradnju Kantona Sarajevo su svako klizište identifikovali i dali procjenu ugroženosti i vrijednosti sanacije pojedinih lokaliteta.

Civilna zaštita

Za neke od lokaliteta je već pripremljena projektna dokumentacija i po okončanju tenderske procedure očekuje se zaključivanje ugovora sa odabranim izvođačima radova, a za neka klizišta još nije izrađena projektna dokumentacija.

"Od kraja 2017. do početka 2018. sanirano je 15 klizišta od kojih su neka započeta u prethodnoj sezoni. Finansijeri izrade projekata svih 15 klizišta su općine na čijem se području nalaze klizišta, a Kantonalna uprava Civilne zaštite finansira izvođenje radova za klizišta u svim općinama", rekao je Mirza Hulusić, direktor Zavoda za izgradnju Kantona Sarajevo.

Za uspješno izvođenje radova na sanaciji klizišta najpogodnije je suho vrijeme, a najbolji period je od maja do oktobra.

"Uprkos tome, Zavod za izgradnju KS-a je često bio prinuđen nadzirati izvođenje radova pod najtežim vremenskim uslovima. Takvi uslovi znatno usporavaju tok izvođenja radova", dodao je Hulusić.

Dokumentacija

Do kraja ove godine i tokom iduće planirano je da se završe klizišta za koja je već obezbijeđena projektna dokumentacija. To su klizišta u ulicama Krka 17, Sedrenik 138-146 i 50, u općini Stari Grad, u Ulici Česma 1-3 na području općine Ilidža, Ribnjak Žunovnica i Ulica Potkraj 45 i 47 na području općine Hadžići. Za ostala klizišta koja se nalaze u općinama Centar, Novo Sarajevo i Novi Grad, kao i Ilijašu, trenutno se radi na obezbjeđenju projektne dokumentacije.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti