Pašalić: Poljoprivrednici i zajednice doprinijeli omasovljenju sjetve

12.05.2020. 10:55 / Izvor: SRNA
Pašalić: Poljoprivrednici i zajednice doprinijeli omasovljenju sjetve

On je rekao da Republika Srpska može da proizvede dovoljno svježeg mlijeka i da izveze 25 odsto.

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Boris Pašalić rekao je da je premašen plan ovogodišnje proljećne sjetve i da je zadovoljan reagovanjem poljoprivrednih proizvođača, ali i lokalnih zajednica, koje su se pridružile aktivnostima resornog ministarstva na njenom omasovljavanju.

Pašalić je istakao da je prioritet resornog ministarstva početkom izbijanja pandemije virusa korona u Republici Srpskoj bio da se omasovi proljetna sjetva.

"Preduzeli smo nekoliko mjera koje su bile usmjerene na veći obim sjetve. To su mjere koje su vezane za sjetvene pakete, kao i mjere koje su omogućavale da u sistem podsticaja uđe još oko 5.300 gazdinstava koja su imala određena dugovanja od prije 20 godina", rekao je Pašalić večeras za ATV.

Pašalić je naveo da oni nisu amnestirani od tih dugovanja, već da je odlučeno da im se omogući pristup podsticaju kako bi imali masovniju sjetvu.

"Uspjeli smo da obezbijedimo da se na neki način prolongiraju obaveze plaćanja koncesione naknade, obaveze za zakup poljoprivrednog zemljišta, te da za 14.200 poljoprivrednih proizvođača obezbijedimo regresirano dizel-gorivo", istakao je Pašalić.

On je rekao da je premašen obim ovogodišnjeg plana proljetne sjetve, ističući da je zasijano više od 3.000 hektara kukuruza nego što je planirano, te da je zasađeno više povrtarskih kultura.

"U kriznim situacijama dobro je imati dovoljne količine hrane za domaću populaciju i vjerujem da smo na putu da to i postignemo", istakao je Pašalić.

On je rekao da Vlada Republike Srpske u cjelini ima osjećaj za poljoprivrednu proizvodnju, te da se podsticaji za poljoprivrednu proizvodnju isplaćuju redovno i da nema kašnjenja.

Pašalić je rekao da su nove mjere finansirane sa dodatna tri miliona KM, te da je agrarni budžet ostao na nivou od 75 miliona KM, na kojem je i usvojen.

On je rekao da poljoprivreda u Republici Srpskoj nije ugrožena u ovom trenutku u odnosu na 2014. godinu kada je bila slična situacija sa poplavama, koja je predstavljala direktan atak na poljoprivrednu proizvodnju.

Pašalić je potvrdio da postoje poteškoće kada je riječ o izvozu mesa iz Republike Srpske, dodajući da ohrabruje najava da bi početkom juna mogao biti omogućen izvoz junećeg mesa u Tursku.

"Republika Srpska je veliki izvoznik namještaja i imala je godišnji suficit veći od 550 miliona KM. Sada postoje problemi da tržište u Italiji i Francuskoj ne može da prihvati te proizvode", istakao je Pašalić i dodao da se očekuje da će se u maju i početkom juna ući u period stabilizacije.

On je rekao da Republika Srpska nije imala problema u pogledu uvoza osnovnih životnih namirnica.

Pašalić je rekao da je resorno ministarstvo isplatilo 17 miliona KM poljoprivrednih podsticaja u ovoj godini, ističući da će u projekte vodoprivrede u ovoj godini biti investirano više od 50 miliona KM, dok je 2,5 miliona KM uloženo u prehrambenu industriju.

"U poljoprivredi najveći izazov će biti da organizujemo otkup poljoprivrednih proizvoda jer smo imali masovnu sjetvu i moramo imati adekvatno zbrinjavanje tih proizvoda", pojasnio je Pašalić.

On je rekao da Republika Srpska može da proizvede dovoljno svježeg mlijeka i da izveze 25 odsto.

Pašalić je rekao da će se ove godine raditi dodatne kontrole domaćih proizvoda, a posebno proizvoda iz uvoza na prisustvo hemijskih materija u voću i povrću.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti