Pašalić: RS ima problem plasmana junećeg mesa, traži zaštitu od BiH

31.10.2019. 14:41 / Izvor: Fena
Pašalić: RS ima problem plasmana junećeg mesa, traži zaštitu od BiH

Pašalić je dodao da proizvodnja junećeg mesa u RS raste, te da je 2016. bilo utovljeno 17,5 hiljada grla, a ove godine 31 hiljada, to govori da je taj broj gotovo uduplan.

Vlada Republike Srpske (RS) zahtijeva od nadležnih organa na nivou Bosne i Hercegovine da hitno preduzmu sve aktivnosti po pitanjima zaštite poljoprivredne proizvodnje, s posebnim osvrtom na goveđe meso, ali i druge mjere koje imaju za cilj zaštitu i promociju domaće proizvodnje, kao što su međunarodni ugovori o trgovini i slično.

Ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva RS-a Boris Pašalić potvrdio je na konferenciji za novinare da su proizvođači junadi u RS u velikom problemu zbog nemogućnosti izvoza te da je stoga Vlada odlučila da izdvoji dva miliona KM za interventni otkup junećeg mesa.

Ta mjera bit će realizovana do kraja januara 2020. i važi samo za privredne subjekte, odnosno proizvođače iz RS.

Pašalić je dodao da proizvodnja junećeg mesa u RS raste, te da je 2016. bilo utovljeno 17,5 hiljada grla, a ove godine 31 hiljada, to govori da je taj broj gotovo uduplan.

Međutim, upitan je njihov plasman, mada postoje najave izvoza za Tursku.

"Rast proizvodnje junetine u RS bio je motivisan dobrim trgovinskim ugovorima s Turskom. Međutim, ove godine izostao je taj aranžman i osim određenih sporazuma nemamo realizaciju tog ugovora", rekao je Pašalić.

U stajama u RS trenutno imamo oko sedam do osam hiljada junadi spremnih za isporuku, ali proizvođači nemaju mogućnost za njihovu prodaju na domaćem tržištu.

"Uznemirujuća je činjenica da BiH uvozi mnogo goveđeg mesa (oko 36 hiljada tona) i treća je zemlja u svijetu po uvozu govedine iz EU i time se ozbiljno moramo pozabaviti", rekao je ministar poljoprivrede RS.

Istakao je da je o tome razgovarao i s nadležnim kolegama u Federaciji BiH i na nivou BiH, ali do realizacije ugovora s Turskom nije došlo, a nisu usvojene mjere na osnovu zakona o vanjskotrgovinskom poslovanju BiH, koje se odnose na ograničenje uvoza iz drugim zemalja.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti