Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Pašalić: Svinjogojstvo u RS-u ekspanziji

05.01.2019. 08:48 / Izvor: SRNA

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Boris Pašalić izjavio je u Pelagćevu da je svinjogojstvo u Srpskoj unazad nekoliko godina u ekspanziji i da Ministarstvo planra da ga i ove godine podrži sa 2,5 miliona KM.

"Prema podacima Agencije za agrarna plaćanja, u 2018. godini smo imali premiranih negdje 14.000 nazimica i krmača, a godinu ranije 9.700, tako da taj broj značajno raste, kao što je porastao broj proizvođača, sa 200 u 2017. na 420 u 2018. godini, a raste broj i tovnih svinja", rekao je Pašalić tokom posjete svinjogojskoj farmi u Pelagićevu.

On je naveo da se na osnovu svih tih podataka može zaključiti da se svinjogojska proizvodnja može dobro organizovati u Republici Srpskoj, a i Vlada i Ministarstvo će u tome pružati podršku.

Pašalić je istakao da veliki problem prodaja mesa, ali da je problem i uvoz mesa iz inostranstva.

"Naši proizvođači tovljenika teško pronalaze kupce, ali i dosta mesa se uvozi iz inostranstva, te sada tražimo način kako da sa našim prerađivačima mesa dogovorimo da daju prioritet kupovini domaćih proizvoda", rekao je Pašalić.

Uzgajivač svinja Mićo Šarkanović iz Pelagićeva trenutno ima farmu kapaciteta 130 krmača, koju planira da proširi.

"Sljedeće godine očekujemo da pustimo u pogon novu farmu koja će biti kapaciteta 220 krmača. Trenutni podsticaj koji dobijamo je 70 KM po krmači. Svaki podsticaj dobro dođe. Takođe, dobijam i za dizel gorivo za zemlju koju obrađujem", rekao je Šarkanović.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti