Pašina tabija i Počitelj bit će centar kulturno-umjetničkih dešavnja

23.05.2018. 13:17 / Izvor: Akta.ba
Pašina tabija i Počitelj bit će centar kulturno-umjetničkih dešavnja

Vlada FBiH je ovaj projekt proglasila projektom od značaja za Federaciju BiH.

Federalna ministrica okoliša i turizma Edita Đapo je danas potpisala ugovor sa Ecoplan d.o.o. Mostar, kao izvršiocem projekta realizacije planiranih aktivnosti nužnih za završetak Druge faze rekonstrukcije i revitalizacije Pašine tabije u Starom gradu Počitelju, u vrijednosti od 110.000 KM.

Vlada FBiH je ovaj projekt proglasila projektom od značaja za Federaciju BiH i treba da bude okončan u toku ove godine. Nakon završetka radova Pašina tabija će biti otvorena scena sa gledalištem i zatvoreni multimedijalni centar koji će obezbijediti očuvanje i promociju jedinstvenog kulturno-historijskog spomenika i omogućiti da Počitelj postane centrom kulturno-umjetničkih dešavanja u kojem se razvija i kreativni turizam.

"Ponosna sam da ćemo baš ove godine završiti sa obnovom Pašine tabije jer je i ovogodišnja tema Svjetske turističke organizacije Razvoj turizma kroz zaštitu kulture i historijskog nasljeđa, a Počitelj je od neprocjenjive vrijednosti za sve nas. Pašina tabija i orijentalno-mediteranske zidine svojom jedinstvenošću i neprolaznom ljepotom oduševljavaju brojne posjetitelje i rasplamsavaju maštu mnogih umjetnika, čuvajući uspomenu na našu povijest i pretke", kazala je ovom prilikom ministrica Đapo. 

Federalna ministrica će, nakon završetka ovog projekta, u Vladi Federacije BiH pokrenuti pitanje određivanja titulara Pašine tabije i Starog grada Počitelja, kao značajnog kulturno-historijskog kompleksa, čime bi trebalo biti trajno riješeno upravljanje i briga o njima, saopćeno je iz ovog ministarstva.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti