Vijesti

PBS kupili BOR banka i domaće kompanije

26.04.2007. 09:45 / Izvor: Dnevni Avaz

Prije nekoliko dana okončan je tender za privatizaciju Privredne banke Sarajevo (PBS) pod privremenom upravom, na kojem su pobijedili domaća BOR banka i udružena grupa kompanija s prostora cijele BiH.

Ovo je "Dnevnom avazu" potvrđeno iz Uprave BOR banke, uz ocjenu da je njihova ponuda bila najpovoljnija, te da su uz njih još konkurirali VABA banka i jedna grupacija iz Egipta.

Rečeno je da su BOR banka i oko 40 domaćih kompanija, među kojima su FDS, LOKmicro, "Bekto International" iz Goražda i druge, dokapitalizirali PBS sa 20 miliona KM.

Za taj iznos otkupili su 89,1 posto kapitala u vlasništvu "Sarajevo Privatization Venture" (SPV), odnosno konzorcija Ministarstva finansija FBiH, IFC-a Svjetske banke i "Invest Consulta" iz Beča, koji je formiran u cilju da ovoj banci, slično kao bivšoj Central profit banci, pronađe strateškog partnera.

Izgleda da ga je pronašao u domaćim firmama, što je prvi slučaj ove vrste od početka procesa privatizacije banaka u našoj zemlji.

BOR banka i udružene kompanije namjeravaju investirati još 60 miliona KM u PBS, što podrazumijeva i spajanje ove dvije banke u jednu, najvjerovatnije pod imenom PBS.

Potencijal u filijalama

PBS je jedna od najstarijih banaka u BiH, a zapravo predstavlja ono što je ostalo od predratne PBS - Udružene banke Sarajevo, najjače u zemlji. Iako je finansijski slaba, infrastruktura nije za potcjenjivanje. Njena je velika centrala u Sarajevu i ima više filijala i poslovnica u vlastitim prostorima u Bugojnu, Gornjem i Donjem Vakufu, Jajcu, Mostaru, Konjicu, Jablanici, Jelahu, Maglaju, Brčkom, Gornjem Rahiću, Goraždu...

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti