Pčelari srednjeg Podrinja ove godine izvoze med na tržište Zapadne Evrope

Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Pčelari srednjeg Podrinja ove godine izvoze med na tržište Zapadne Evrope

15.04.2019. 09:01 / Izvor: RTRS

Pčelari srednjeg Podrinja, od ove godine imaće priliku da izvoze na tržište Zapadne Evrope. Zahvaljujući saradnji Udruženja pčelara "Kesten" i OPZ-a iz Srebrenice, ideja je da se proda sve što se proizvede.

Pero Marković godišnje proizvede pet puta više meda i pčelinjih proizvoda nego što može da proda. Želi dobru otkupnu cijenu s obzirom na, kako kaže, visok kvalitet onoga što proizvede. Kaže da ima 200 košnica, nekad i više, a proizvodi rojeve, matice, matičnu mliječ, pčelinji otrov, polen.

Za razliku od njega, Marko Tomić iz Milića, zahvaljujući kontaktima preko društvenih mreža, obezbijedio je plasman matica na inostrano tržište. Godišnje proizvede i proda 4.000 matica.

"Zahvaljujući internetu, plasman mi je zagarantovan. Moj klijent iz Njemačke dolazio je kod mene već četiri puta da bi otkupio svu moju proizvodnju", ističe Tomić.

Većina pčelara srednjeg Podrinja zainteresovana je da svoje proizvode takođe plasira na tržište EU. Posebno zbog činjenice da se radi o vrlo kvalitetnim proizvodima.

"Što se tiče nastupa na ino-tržištu, imamo kapacitete i ono što ugovorimo, to i prodamo", ističe Esad Smajić iz zadurge "Drina plod".

Marko Živković, predsjednik udruženja pčelara "Kesten", ističe da je prošla godina bila izuzetno dobra za pčelare, prvenstveno za bagremov i livadski med. Danas su, kako kaže, upravo tražili kupce za ovaj med, pa su pozvali predstavnika zadruge koja će ga otkupiti.

Udruženje "Kesten " postoji gotovo 50 godina, okuplja oko 90 članova iskusnih pčelara, ali i mlađu generaciju.

PODIJELI:

TAGOVI:

pčelari

med

izvoz meda

Kesten

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Vijesti