Pčelari u FBiH dobili jedinstveni Registar pčelara i pčelinjaka

06.03.2019. 07:50 / Izvor: Akta.ba
Pčelari u FBiH dobili jedinstveni Registar pčelara i pčelinjaka

Ministarstvo je razvilo poseban softver za podršku Registru, koji je jučer prezentiran te je provedena obuka korisnika aplikacije.

U Federalnom zavodu za poljoprivredu u Sarajevu, jučer je održana prezentacija Registra pčelara i pčelinjaka Federacije BiH koji vodi i održava Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva u saradnji sa općinama Federacije BiH a na osnovu Pravilnika o pčelarstvu.   

Ministarstvo je razvilo poseban softver za podršku Registru, koji je jučer prezentiran te je provedena obuka korisnika aplikacije, odnosno općinskih službenika koji već rade na registraciji poljoprivrednih gazdinstava i klijenata Federacije BiH. 

Uspostava Pčelarskog registra jedna je od mjera propisana Pravilnikom o pčelarstvu a uslov za upis u Pčelarski registar je prethodna registracija gazdinstva u Registru poljoprivrednih gazdinstava (RPG).

Kako je propisano pravilnikom, prijava za upis u Pčelarski registar podnosi se nadležnoj općinskoj službi, koja izdaje potvrdu o upisu u Registar. Upisom u registar, svakom pčelinjaku se dodjeljuje jedinstveni identifikacijski broj pčelinjaka (JIBP).

Pčelarski registar sadrži broj iz RPG-a, jedinstveni identifikacijski broj pčelinjaka (JIBP), podatke o pčelaru, ukupan broj pčelinjih zajednica i tip košnica, katastarsku općinu i tipove pčelinjaka. Prijava o broju pčelinjih zajednica vrši se u nadležnoj općinskoj službi najkasnije do 15.5. tekuće godine na obrascu iz Priloga III. Pravilnika o pčelarstvu.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti