Pčelarska zadruga "Žalfija" iz Trebinja uspješno posluje: Izvoze u Norvešku

06.10.2009. 12:21 / Izvor: Nezavisne novine
Pčelarska zadruga 'Žalfija' iz Trebinja uspješno posluje: Izvoze u Norvešku

Pčelarska zadruga "Žalfija" iz Trebinja uspješno izvozi repromaterijal na norveško tržište. Ova zadruga već dvije godine sarađuje sa norveškom organizacijom "Biznis inovatorni program" (BIP) preko koje je i ostvarila komunikaciju sa partnerima iz ove zemlje.

"Izvoze se različiti elementi za košnice, poput podnjača, ramova i slično, a do sada smo imali dvije isporuke od po jednog šlepera robe, dok se trenutno ugovara količina za narednu godinu", kaže Rade Kozjak, direktor Pčelarske zadruge "Žalfija".

Iako bi saradnja sa Norvežanima prvenstveno trebala da se bazira na izvozu meda, to za sada nije moguće realizovati, zbog toga što BiH ne posjeduje neophodan monitornig plan.

U "Žalfiji" se nadaju da će se ovaj problem prevazići kada se formira akreditovana centralna laboratorija na nivou BiH, koja bi adekvatno ocijenila hercegovački med visokog kvaliteta. U "Žalfiji", koja broji 63 pčelara, ipak se ne žale na izvoz, jer med, hranu za pčele u repromaterijal koji proizvode, bez problema plasiraju na bh. tržište i u zemlje regiona.

"Mi smo, zajedno sa resornim ministarstvom i italijanskom nevladinom organizacijom UCODEP, krenuli u projekt izgradnje savremenog pčelarskog centra u industrijskoj zoni Volujac, za koji je završena projektna dokumentacija, a do kraja godine kreću građevinski radovi", objašnjava Kozjak.

U Pčelarskom centru, površine oko 1.500 metara kvadratnih, biće objedinjeni i prošireni svi proizvodni kapacitet, sa novim linijama, laboratorijom za ispitivanje meda, pogača, voska, kao i edukativne prostorije i degustacioni prostor za turiste, ali i ostale goste.

Kozjak dodaje da se "Žalfija" uključila u projekat "Zlatni put hercegovačkog meda", za koji je iz Razvojnog programa UN obezbijeđeno 45.000 KM.

U okviru ovog projekta će se formirati sedam degustacionih punktova na području Hercegovine, od čega tri u Stocu i Blagaju i četiri u Trebinju. Kozjak, takođe, navodi da je sve više zainteresovanih mlađih pčelara koji pohađaju i njihovu školu pčelarstva.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti