al
Pčelarstvu kao posebnoj grani poljoprivredne proizvodnje dati veću podršku

Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Pčelarstvu kao posebnoj grani poljoprivredne proizvodnje dati veću podršku

11.05.2018. 08:07 / Izvor: Akta.ba

U suradnji Privredne/Gospodarske komore i Saveza pčelara FBiH, u Sarajevu je 8.svibnja, 2018. god u prostorijama P/G komore FBiH održan okrugli stol na temu "Spasimo pčele sa posebnim osvrtom na Program novčanih podrški u poljoprivredi i ruralnom razvoju za 2018. godinu – podrška za pčelarstvo".

Na sastanku su bili nazočni predstavnici Saveza pčelara FBiH, predsjednici saveza pčelara županija/kantona, predstavnici Federalnog ministrastva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, te uvaženi profesori na naših Fakulteta i Instituta, kao i predstavnik Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Nakon kvalitetnih izlaganja i diskusija došlo se do zaključka da je pčelarstvo posebna grana poljoprivredne proizvodnje koja ne spada ni u biljnu niti u animalnu proizvodnju, te da se mora dati maksimalna podrška ovoj grani, kako u financijskom dijelu od strane FMPVŠ, tako i zaštita pčela od njenih bolesti i nametnika, ali i zaštita od nelojalne konkurencije i uvoza patvorenog meda na naše tržište.

Zaštita pčela i pčelara mora biti sistemska i kvalitetna, zaključak je ovog okruglog stola.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Vijesti