Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

PCR i brzi testovi iz BiH bit će priznati i u Sloveniji

29.07.2021. 10:34 / Izvor: N1

Vlada je na dopisnoj sjednici usvojila izmijenjenu uredbu o utvrđivanju uslova za ulazak u zemlju zbog obuzdavanja virusa covida-19, kojom je Bosna i Hercegovina dodana zemljama čiji je PCR test i brzi test na antigen priznat od Slovenije. Važenje ostalih uredbi produženo je za sedam dana, najavila je Ukoma.

Vlada je dodala uslove za priznavanje PCR testa ili brzog testa na antigen iz svih drugih trećih zemalja koje nisu navedene u uredbi.

Ako se PCR test ili brzi test izvode u zemlji koja nije navedena u uredbi, prikladno je ako istovremeno sadrži barem isti skup podataka kao i PCR test ili brzi test koji je objavljen u državi članici EU ili šengenskom području, podaci o vrsti testa, podacima o izdavaču certifikata i datumu izdavanja certifikata ako je opremljen QR kodom u skladu sa standardima i tehnološkim sistemima koji su interoperabilni sa Evropskim sistemom za digitalno praćenje (EU DCP) i ako dopušta provjeru autentičnosti, valjanosti i integriteta certifikata.

Uredba će stupiti na snagu dan nakon objavljivanja u "Službenim novinama" i bit će na snazi ​​do 8. avgusta, saopćeno je iz Vlade Slovenije.

PODIJELI:

TAGOVI:

covid test BiH

Slovenija

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti