PCR testovi najpouzdaniji, ali i najskuplji

29.06.2020. 07:43 / Izvor: BHRT
PCR testovi najpouzdaniji, ali i najskuplji

U Republici Srpskoj komercijalne PCR testove radi isključivo Institut za javno zdravstvo.

Mnogi bosanskohercegovački građani koji zbog poslovnih ili drugih obaveza idu u države koje zahtijevaju testove na COVID-19, moraju obaviti PCR test. Za ovaj test potrebno je izdvojiti oko 200 konvertiblinih maraka.

Zbog neposrednog kontakta s asimptomatskom osobom kod koje je poslije potvrđeno prisustvo Covida-19, naš kolega je zbog prirode posla savjetovan da obavi PCR test.

“Dobili smo uputnice, testirali smo se na Saraj polju u COVID ambulanti, ‘drive in’ testiranje, uzimanje brisa iz nosa. To je bilo u utorak, nekoliko dana poslije dobili rezultat da smo supruga i ja negativni na prisustvo virusa, a tako i osoba s kojom smo mi bili u kontaktu”, kaže Anel Nurković, novinar BHRT-a.

PCR test je najpouzdaniji za provjeru COVIDA-19. No, kada se radi komercijalni PCR test, on se plaća. Prosječna cijena u Bosni i Hercegovini je oko 200 KM, a rezultati se dobiju najviše za 24 sata. Ako živite na području Federacije BiH, komercijalni PCR test možete uraditi u Sarajevu, Mostaru, Tuzli, Zenici i Tešnju. Veterinarski fakultet, koji je također uspio izolirati virus, jedan je od sedam laboratorija koji radi analizu.

“Čovjek koji se želi testirati kod nas u laboratoriji odlazi u zdravstvenu ustanovu, konkretno sada imamo ugovor sa SANAS-om, oni izvrše uzrokovanje putem brisa, i onda se uzorak u uslovima hladnog lanca, dakle prenosivi frižider, prenosi u našu laboratoriju gdje se zaprima i onda se podvrgava testiranju”, kaže prodekan za osiguranje kvaliteta Veterinarskog fakulteta UNSA Davor Alagić.

U Republici Srpskoj komercijalne PCR testove radi isključivo Institut za javno zdravstvo.

“Komercijalno testiranje se ne radi za turističke usluge, već samo za osobe koje idu na rad u inostranstvu i studente i đake koji idu na školovanje u inostranstvo. Što se tiče turističkih putovanja, Institut ne vrši testiranje”, ističe Branislav Zeljković, v.d. direktora Instituta za javno zdravstvo RS.

Dok epidemiološka situacija u Bosni i Hercegovini ne bude povoljnija, građani naše zemlje PCR testove skupo će plaćati, pa tako primjera radi samo za komercijalno testiranje četveročlana obitelj treba izdvojiti oko 800 KM.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti