Penzioneri ostali bez drva: Sarajevo šume nisu isporučile uplaćene količine

23.11.2017. 14:33 / Izvor: Akta.ba
Penzioneri ostali bez drva: Sarajevo šume nisu isporučile uplaćene količine

Mi uvijek imamo unaprijed uplaćenih kubika kod šumarstva upravo iz tih razloga da ne mogu reći niste platili. Nama su bili obećali da će to riješiti, a nisu. Sada mi ispadamo dežurni krivci za ova, ističe on. 

Čitateljka portala Akta.ba je prije nekoliko mjeseci, preko Udruženja penzionera ispostava Hadžići, uplatila sredstva za drva kako bi se osigurala za zimu koju mora preživjeti sa svojom malom penzijom. No, zima je već stigla, a drva još nisu došla. Osim toga, čak da ih sada kupi ona su po troduplo većoj cijeni koju, kaže, ona sebi ne može priuštiti.

Iz Udruženja penzionera Hadžići, preko kojeg je uplatila, kažu da su oni svima kojima kasni isporuka rekli da će vratiti pare, ali da nažalost ne mogu ništa učiniti jer Sarajevo šume nisu spremile isporuku drva za njih.

''Prije desetak dana imali smo sastanak sa direktorom Sarajevo šuma vezano za isporuku drva i obećali su da će negdje oko 1.000 kubika isporučiti. Međutim, od toga nije bilo ništa'', kažu za Akta.ba predstavnici ovog Udruženja. 

"Mi uvijek imamo unaprijed uplaćenih kubika kod Šumarstva upravo iz tih razloga da ne mogu reći niste platili. Nama su bili obećali da će to riješiti, a nisu. Sada mi ispadamo dežurni krivci za sve'', ističe on. 

Navodi da nažalost oni nemaju svoju šumu kako bi mogli isporučiti naručena drva te da nemaju pravo nikome reći da čekaju još kada i oni ovise od isporuke Sarajevo šuma. "Svako ko želi može dignuti pare koje je uplatio", kaže on.

Iz Sarajevo šuma kažu za portal Akta.ba kako problem imaju samo sa penzionerima Hadžića, a koji je nastao zbog nemogućnosti isporuke ovog energenta sa područja općine Hadžići kako penzioneri zahtijevaju.

"Penzionerima je data mogućnost da drva budu isporučena iz drugih općina KS. Međutim, ova mogućnost nije odgovarala penzionerima, jer su cijene prevoza zbog udaljenosti isporuke veće", kažu u Sarajevo-šumama, pojašnjavajući, kako oni po svojim planovima nemaju odgovarajuću količinu drva na području općine Hadžići.

Dalje, navode kako u ugovoru nije navedeno da su oni dužni drva isporučiti sa područja općine Hadžići. "Naša je dužnost drva isporučiti sa područja Kantona Sarajevo, pa cijenama iz ugovora koje se neće mijenjati. Što se tiče prevoza Sarajevo-šume nemaju ništa sa prevozom. Prevoz je briga kupca."

Navode kako pregovaraju sa Udruženjem penzionera Hadžići, te će problem biti ubrzo riješen, bez raskidanja ugovora.

"Pronašli smo rješenje da drva budu isporučena iz najbližih općina, odnosno, Ilijaša i Trnova."

Za iduću godinu iz Sarajevo šuma najavljuju povećanje cijene drva za 1,70 KM po kubiku.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti