Perica Jelečević primio delegaciju UNDP-a: Razgovarano o implementaciji Programa "Strateško planiranje i razvoj javnih politika"

23.11.2009. 15:08 / Izvor: eKapija.ba
Perica Jelečević primio delegaciju UNDP-a: Razgovarano o implementaciji Programa 'Strateško planiranje i razvoj javnih politika'

Federalni ministar rada i socijalne politike dr. Perica Jelečević primio je 23. novembra 2009. godine delegaciju UNDP-a na čelu s rezidentnim predstavnikom ove organizacije Peterom van Ruysseveldtom, saopćeno je iz Službe za odnose s javnošću Vlade FBiH.

Razgovarano je o implementaciji Programa "Strateško planiranje i razvoj javnih politika (SPPD)", kojeg je Vlada FBiH odobrila 2008. godine. SPPD ima za cilj jačanje kapaciteta državnih službenika za poslove strateškog planiranja i razvoja javnih politika, te se fokusira na pomaganje ministarstvu da bolje poveže strateške prioritete s procesom planiranja proračuna, što omogućava implementaciju strateških planova, saopćeno je iz Federalnog ministarstva rada i socijalne politike.

U periodu od potpisivanja Memoranduma o razumijevanju, Federalno ministarstvo rada i socijalne politike je bilo jako aktivno u implementaciji SPPD-a. Održano je devet radionica, usporedno s mnogobrojnim mentorskim sastancima u Ministarstvu. U komponenti strateškog planiranja, Sektor rada i zapošljavanja unutar ovog ministarstva završava izradu Nacrta trogodišnjeg strateškog plana. Sektor je započeo i proces razvoja javnih politika na primjeru Zakona o posredovanju u zapošljavanju i socijalnoj zaštiti nezaposlenih osoba.

U komponenti javnih finansija, Ministarstvo je prvi put pripremilo svoj godišnji prijedlog proračuna u programskom formatu, koji je Federalno ministarstvo finansija ocijenilo kao jedan od najboljih proračunskih podnesaka.

Na današnjem sastanku je zaključeno da je Projekt "Strateško planiranje i razvoja javnih politika" imao dobar napredak, te da se o tome upozna Vlada Federacije Bosne i Hercegovine.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti