Perutnina Ptuj obilježila deset godina fabrike investicijom od pet miliona KM

22.03.2018. 15:50 / Izvor: Akta.ba
Perutnina Ptuj obilježila deset godina fabrike investicijom od pet miliona KM
OTVORI GALERIJU

Svaki proizvod koji izađe iz pogona vrhunskog je kvaliteta i sigurnosti, što potvrđuje da je i uz brojne administrativne prepreke moguće i u našoj zemlji proizvoditi po standardima EU.

Svečanim presijecanjem vrpce, premijer Vlade FBiH Fadil Novalić, Predsjednik Uprave Perutnine Ptuj Tibor Šimonka i direktor Perutnine Ptuj BH Mladen Andrić, danas su u Brezi zvanično u rad pustili distributivni centar kompanije Perutnina Ptuj.

Pored otvaranja ovog centra, kompanija je obilježila i jubilarnih deset godina fabrike u Brezi.

Ovom prilikom je istaknuto kako grupacija Perutnina Ptuj, međunarodno afirmisani prehrambeni koncern, na tržištu Bosne i Hercegovine posluje putem dvije kompanije: Perutnine Ptuj – S doo Srbac, koja se bavi uzgojem sirovina i proizvodnjom pilećeg mesa i Perutnina Ptuj-BH doo Breza, koja se bavi proizvodnjom asortimana pilećih prerađevina.

Zahvaljujući prenosu znanja iz matičnog društva u Sloveniji te zahvaljujući potencijalu domaćeg tržišta u pogledu kadrova i pristupa strateškim sirovinama, obje kompanije uspješno odgovaraju na postavljene zahtjeve kako domaćeg tržišta i zakonodavstva tako i Evropske unije. Svaki proizvod koji izađe iz pogona vrhunskog je kvaliteta i sigurnosti, što potvrđuje da je i uz brojne administrativne prepreke moguće i u našoj zemlji proizvoditi po standardima EU.

Direktor kompanije Perutnina Ptuj BH d.o.o. Breza, Mladen Andrić ovom prilikom je kazao kako je ovo zvanično najuspješnija green field investicija u Bosni i Hercegovini.

U periodu od deset godina napominje kako su  ostvareni značajni poslovni rezultati, a zauzeli su i liderska pozicija na tržištu BiH.

"U ovom pravcu i u nastojanju da dobije EU broj za fabriku Perutnina Ptuj BH doo Breza je realizovala i posljednju investiciju u savremeni centralni distributivni centar. Ovaj potez dodatno dobija na značaju kada se sagledaju tržišno-ekonomski aspekti, odnosno moguće opasnosti za naše tržište od globalnih proizvođača mesnih prerađevina kojima se naše tržište otvara nastojanjem BiH da pristupi Evropskoj Uniji. Evropske integracije nisu i ne smiju biti jednosmjerna ulica za domaću prehrambenu industriju koja će se naći na udaru konkurencije, prvenstveno s aspekta kvaliteta i sigurnosti koju zahtjeva uređeno tržište Europske unije. Kao ozbiljan prehrambeni proizvođač, EU porijekla, Perutnina je prepoznala potencijal od tržišta EU i svoje djelovanje usmjerila u pravcu zaštite svoje tržišne pozicije na tržištu BiH, kao i domaćeg tržišta u cjelini, a ujedno spremno dočekuje mogućnost izvoza prema zemljama EU", kazao je Andrić.

Munib Zaimović, načelnik Općine Breza kazao je kako je odnos odnos Perutnine Ptuj prema lokalnoj zajednici poseban.

"Radi se o jednoj društveno odgovornoj kompaniji koja pomaže projekte u oblasti obrazovna, sporta i kulture. Njihov uspjeh koji se odnosi na nove investicije i radna mjesta ima idirektan i indirektan uticaj na našu lokalnu zajednicu", kazao je Zaimović.

Predsjednik uprave Perutnine Ptuj Tibor Šimonka kazao je da je Perutnina Ptuj u Brezi jedan od značajnih faktora razvoja.

"Zadovoljni smo razvojem ovog preduzeća u zadnjih godinu dana. Mi u Ptuju ćemo i dalje razvijati grupu kao cjelinu", zaključio je Šimonka.

Premijer Vlade Federacije BiH Fadil Novalić u svom kratkom obraćanju je rekao da želi da ovaj projekat u BiH ostane dugi niz godina i da se širi.

Podršku današnjem obilježavanju ovog velikog jubileja je dala i ambasadorica Slovenije u BiH Zorica Bukinac.

U nastavku svečanosti, iznoseći podatke o poslovanju firme, Andrić je rekao kako realizirani poslovni rezultat Perutnine Ptuj BH Breza u 2017. godini daje ovoj kompaniji pravo da se svrstava među najuspješnije u ovoj industriji.

Naglasio je kako je brezanska Perutnina u prošloj godini proizvela preko 6.100 tona prerađevina, realizirala prihod od preko 100 miliona KM. Ima 316 stalno zaposlenih. Sestrinska kompanija u Bosni i Hercegovini koja proizvodi meso peradi, Perutnina Ptuj iz Srpca, ima 240 stalno zaposlenih i 103 kooperanta.

"Koliko je bitna proizvodna djelatnost za privredu jedne države, najslikovitije govori podatak da kada se sabere broj zaposlenih u ove dvije tvornice, broj kooperanata i broj dobavljača kojima je Perutnina Ptuj preko 60 posto njihovog ukupnog prihoda, dobijemo broj od 2.000 zaposlenih državljana BiH koji su najdirektnije moguće vezani za ovog prehrambenog proizvođača", pojasnio je Andrić.

Gostima je predstavljen i film o proizvodnji u Perutnini, te iznesene informacije kako Perutnina Ptuj S i Perutnina Ptuj-BH imaju uspostavljene vlastite farme rasplodnih jaja, vlastite farme jednodnevnih pilića te vlastite kapacitete za uzgoj te kapacitete kod najboljih kooperanata, vlastite kapacitete za preradu mesa, vlastitu tvornicu za proizvodnju pilećih prerađevina, kao i gotovih jela, vlastiti bakteriološki i hemijski laboratorij za analizu svih proizvoda sa vlastitom zdravstvenom prevencijom, vlastiti distributivni lanac u neprekidnom rashladnom lancu, pet najsavremenijih distributivnih centara, vlastitu maloprodajnu mrežu i vlastite metode ispunjavanja svih standarda kvaliteta, sigurnosti i sljedivosti, u skladu sa nacionalnim i međunarodnim veterinarskim, sanitarnim i zdravstvenim regulativama.

"Zahvaljujući vertikalno integrisanom lancu proizvodnje svaki proizvod koji izađe iz pogona Perutnine Ptuj u BiH je 100 posto domaći bh. proizvod, što znači da Perutnina Ptuj koristi maksimalno domaće potencijale i jednako doprinosi razvoju lokalnih zajednica i domaće privrede u cjelini", kazao je Andrić, te dodao kako sa razvojem tehnologije i novih proizvoda Perutnina Ptuj BH nastavlja dinamičan proces širenja zadovoljavanja želja potrošača i njihovih očekivanja za inovativnom hranom.

Na kraju manifestacije  direktor Andrić je uručio priznanja zaposlenima koji su svih deset godina lojalni ovoj kompaniji, dok su djeca pobjednici Poli CUP-a na Sportskim Igrama Mladih zajedno sa direktorom Andrićem prerezali slavljeničku tortu. Ovim je saradnja između Perutnine Ptuj BH i Sportskih Igara Mladih ozvaničena za već šestu godinu za redom. Također, obilježena je i proizvodnja 20-milionite POLI salame.

PRIHODI OD 257 MILIONA EURA

Podsjećamo, Grupaciju Perutnina Ptuj čine kompanije u dvadeset država, ima uspostavljena četiri vertikalno integrirana lanca proizvodnje, u Sloveniji, BiH, Hrvatskoj i Srbiji, koji proizvode hranu po identičnim principima i tehnologiji vrhunske kvalitete. Na godišnjem nivou Grupacija proizvede više od 88.000 tona mesa peradi i proizvoda od mesa peradi za kojima svakodnevno poseže više od dva miliona potrošača.

Prema podacima za 2017. godinu Grupacija Perutnina Ptuj ostvarila je prihod od prodaje u iznosu od  257 miliona eura, što uz više od 3.700 zaposlenih ovaj prehrambeni koncern svrstava među najveće evropske proizvođače proizvoda od mesa peradi.

E. Ko.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti