Perutnina Ptuj učvršćuje svoj položaj u Srbiji: Kompanija Topiko Grupacije Perutnina Ptuj primila Halal certifikat

30.06.2009. 16:00 / Izvor: eKapija.ba
Perutnina Ptuj učvršćuje svoj položaj u Srbiji: Kompanija Topiko Grupacije Perutnina Ptuj primila Halal certifikat

Franc Čelan, direktor Topika, članice Grupacije Perutnina Ptuj, 30. juna 2009. godine je od strane Rešada ef. Plojovića, beogradsko-novosadskog muftija, primio Halal certifikat, koji je dokaz kontinuiteta i politike kvaliteta Perutnine Ptuj. Već po preuzimanju Topika ptujski peradari su naglasili, da će pripremu hrane u Srbiji, kako je to već urađeno u svim državama gde su prisutni sa proizvodnjom, certificirati jednakim standardima kvalitete kao i u domaćoj proizvodnji.

"Obavezali smo se, da ćemo u svim našim pogonima implementirati jednak sistem KSS (kvaliteta, sigurnost, sljedljivost) na način kako je to organizirano u Sloveniji. Topiko u tom procesu naravno nije iznimka", izjavio je Čelan po preuzimanju certifikata te dodao da je Topiko dobivanjem Halala široko otvorio put za jačanje pozicije na tržištu cjelokupne JI regije i šire.

Halal certifikat, koji je dobio Topiko iz Bačke Topole, članica Grupacije Perutnine Ptuj, potvrđuje da je hrana koja se priprema u ovoj kompaniji u skladu sa zahtijevanim islamskim zakonima, stoji u saopćenju.

"Drago mi je da je Topiko primio Halal certifikat, jer to pripadnicima naše vjeroispovedi osigurava, da je proizvođač u potpunosti ispoštovao prehrambene specifičnosti islamske zajednice", izjavio je Rešad ef. Plojović, prilikom uručenja certifikata.

Halal certifikat, naime osigurava da je hrana pripremljena u skladu sa zahtjevima kvaliteta, koji poštivaju kulturne i vjerske zahteve Islama. To znači, ne samo da su pod strogim nadzorom svi procesi i sastav kod pripreme hrane, već i cijelo skladištenje, pakiranje, etiketiranje i transport. Kompanija Topiko je na taj način ispunila sve tačke uzgojnog i proizvodnog ciklusa i slijedi načela trajnoga razvoja.

Halal danas na područjima gde je prisutna Islamska zajednica, nije samo trend, već i potreba, koja dobiva vrijednost i van granica. U Evropi je po neslužbenim procjenama približno 50 miliona pripadnika Islama, od toga 19 miliona na području EU. I svi ti potrošači očekuju hranu Halal na svojim stolovima. Najveću odgovornost za to imaju naravno Islamska zajednica i sami proizvođači, koji u skladu sa svim međunarodnimi normama odgovaraju na potrebe potrošača. Pored povjerenja, koje proizvođač dobiva certifikatom Halal, dobiva i još mnogo toga; dobiva ulaznicu na ogromno tržište Halal, koje prema statističkim podacima 2007. godine vrijedi 280 milijardi dolara, što je 70 milijardi više nego godinu prije toga.

Grupacija Perutnina Ptuj je među rijetkim kompanijama u svijetu, koja u integriranoj proizvodnji ovladava svim fazama od njive do tanjira. Sa svojim robnim markama je prisutna u više od 22 države, a svakodnevno za hranom Perutnine Ptuj poseže približno 1,5 miliona ljudi. U zadnjih osam godina Grupacija Perutnina Ptuj udvostručila je svoj obim proizvodnje i prodaje, uspiješno se širi i učvršćuje na tržištima država EU i bivše Jugoslavije, gdje bilježi zavidan rast i solidnu socijalnu sigurnost za više od 3.300 saradnica i saradnika, te više od 500 kooperanata.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti