Vijesti

Pet banaka dostavilo izjašnjenje o preporukama ombudsmana

15.05.2009. 09:35 / Izvor: Nezavisne novine

Pet banaka dostavilo je 14.05.2009. godine do 16 sati izjašnjenje o preporukama ombudsmana u vezi s usklađivanjem njihovog poslovanja sa Zakonom o zaštiti potrošača BiH, potvrđeno je iz Kancelarije ombudsmana za zaštitu potrošača BiH.

"Izjašnjenje su dostavile UniCredit banka Mostar, Turkish Ziraat banka i Raiffeisen banka Sarajevo, NLB Tuzlanska banka i Hypo Alpe Adria banka Banja Luka", kazala je Ljubica Čolović, pomoćnica ombudsmana za zaštitu potrošača BiH.

Kazala je da će o izjašnjenjima banaka moći više reći 15.05.2009. godine, budući da ih Kancelarija ombudsmana iščitava i analizira.

"Nadamo se da će današnjim istekom roka i ostale banke dostaviti izjašnjenja o tome da li prihvataju 16 preporuka i smjernica koje smo im uputili", kazala je Čolovićeva.

Dodala je da Kancelarija ombudmana očekuje do 19. maja i odgovor Udruženja banaka BiH o nejasnoćama i dilemama banaka u vezi s primjenom Zakona o zaštiti potrošača BiH.

Nakon što se u javnosti pojavilo ogromno nezadovoljstvo zbog prakse pojedinih banaka da podižu kamate na već odobrene kredite ombudsmani za zaštitu potrošača BiH uputili su bankama u BiH 16 preporuka i smjernica u kojima traže da svoje poslovanje usklade sa Zakonom o zaštiti potrošača BiH. Ukoliko to ne urede, inspekcije su bankama zaprijetile kaznama koje se po pojedinačnom ugovoru kreću od 2.500 do 5.500 KM.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti