Petar Jurčić, direktor Hypo Alpe-Adria-Bank: Bez obzira na krizu, klijenti uživaju najveći nivo finansijske sigurnosti

09.02.2010. 12:57 / Izvor: Fena
Petar Jurčić, direktor Hypo Alpe-Adria-Bank: Bez obzira na krizu, klijenti uživaju najveći nivo finansijske sigurnosti

Direktor Hypo Alpe-Adria-Bank d.d. Mostar Petar Jurčić izjavio je da njihovi klijenti, bez obzira na ekonomsku krizu u BiH, uživaju najveći moguću razinu finansijske sigurnosti, posebice sada kada je njihov novi vlasnik država Austrija.

"Zahvaljujući financijskoj snazi i reputaciji novog vlasnika, tj. države Austrije od kraja prošle godine, svakako da očekujemo pozitivne utjecaje u skoroj budućnosti", izjavio je za Fenu direktor Hypo Alpe-Adria-Bank d.d. Mostar.

"Svi znamo da banke koje su u državnom vlasništvu (EU članice) svakako posjeduju najveći mogući rejting", kazao Jurčić te podsjetio na to da je Grupa do prije dvije godine bila u većinskom vlasništvu pokrajine Koruške, te da je već tada imala vrhunski rejting i poziciju na međunarodnim financijskim tržištima.

Govoreći o razlozima povećanja dioničkog kapitala, direktor Jurčić ističe kako su oni krajem 2009. godine kao emitent uspješno realizirali emisiju izdavanja vrijednosnih papira (obične redovne dionice) u iznosu od 10 milijuna konvertibilnih maraka nominalne vrijednosti te da je uplatitelj emisione cijene Hypo Alpe-Adria-Bank International.

"Nakon upisa u Javne registre (Registar vrijednosnih papira, Sudski registar pravnih osoba) ukupni dionički kapital Hypo Alpe Adria Bank d.d., Mostar, iznosi 193 milijuna maraka, dok je ukupni dionički kapital Hypo Alpe-Adria-Bank d.d. i Hypo Alpe-Adria-Bank a.d iznosi 353 milijuna maraka", kaže Jurčić.

Ističe kako im je cilj uz ovoj godini zadržati dosadašnji obim poslovanja, optimizirati troškove i amortizirati negativne efekte krize koja se odrazila na sve poslovne kompanije.

Također da im cilj u 2010. ostati i pružiti potporu klijentima koji su se u proteklih godinu dana suočili sa ozbiljnim poteškoćama u svom poslovanju.

Podsjeća da je za sada zakonski okvir po pitanju kreditnih olakšica donesen samo za fizičke osobe, dok za pravne osobe ta mjera još nije zakonski regulirana tj. nije donesena.

"Ovakvim pristupom i odugovlačenjima s donošenjem kreditnih olakšica za pravne osobe negativan utjecaj se manifestira dvosmjerno. jer se smanjenjem kreditna sposobnost kako za pravne osobe tako i za njezine uposlenike", ocjenjuje direktor Hypo Alpe-Adria-Bank d.d.Petar Jurčić.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti