Peugeot kupuje Opela, stvara drugog evropskog proizvođača automobila

06.03.2017. 11:57 / Izvor: Fena
Peugeot kupuje Opela, stvara drugog evropskog proizvođača automobila

Američka korporacija General Motors prodaje svoje evropske autokompanije koje proizvode gubitke.

Američka korporacija General Motors prodaje svoje evropske autokompanije koje proizvode gubitke - među kojima su njemački Opel i britanski Vauxhall -francuskoj grupi proizvođača automobila PSA.

Ugovor vrijedan 2,2 milijardi eura koji su u ponedjeljak u Parizu objavili GM i PSA - proizvođač automobila Peugeot i Citroen - oživjet će automobilsku industriju i stvorit će drugog evropskog proizvođača automobila iza Volkswagena. Ta kompanija proizvodila bi pet miliona automobila godišnje.

PSA će pomoći francuska banka BNP Paribas u nabavci, koja predviđa preuzimanje 12 proizvodnih postrojenja koja zapošljavaju oko 40.000 ljudi, navodi se u zajedničkom saopćenju kompanija.

U jeku briga zbog gubitka radnih mjesta u više zemalja, izvršni direktor PSA Carlos Tavares obećao je održati aktuelna obećanja GM-a prema radnicima.

GM će zadržati proizvodni centar u italijanskom gradu Torinu, a PSA, s kojom je imao zajedničke aktivnosti u prošlosti, nastavit će saradnju na tehnologiji proizvodnje elektronskih automobila i zadržat će postojeće aranžmane nabavke nekih Buicklovih modela.

Nabavka predstavlja veliki preokret za PSA, koja je prije samo tri godine primila paket pomoći od kineskih investitora i francuske države. Tavares se nada da će nastaviti svoj uspjeh u PSA sličan uštedama u Opelu, smanjenjem troškova i boljim korištenjem tvorničkih kapaciteta, prenosi AFP.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti