Peulić: Neto plata KV radnika da bude 1.000 KM

05.04.2019. 09:08 / Izvor: SRNA
Peulić: Neto plata KV radnika da bude 1.000 KM

Peulić je ukazao na pojavu da sve više poslodavaca kao radnu snagu angažuju penzionere, da bi što manje plaćali državi, a radnike zadržali na prosječnoj plati od 460 KM.

Predsjednik Sindikata metalske industrije i rudarstva Repulike Srpske Tane Peulić ocijenio je da hitno moraju biti stvoreni zakonski preduslovi da prosječna neto plata kvalifikovanog radnika iznosi oko 1.000 KM, u suprotom će Srpska ostati bez neophodne radne snage.

Peulić je ukazao na pojavu da sve više poslodavaca kao radnu snagu angažuju penzionere, da bi što manje plaćali državi, a radnike zadržali na prosječnoj plati od 460 KM.

"Zaključak Republičkog odbora Sindikata metalske industrije i rudarstva je da se hitno mora naći rješenje potpisa opšteg kolektivnog ugovora, jer je to osnovni preduslov za rješenje pitanje granskih pojedinačnih kolektivnih ugovora, čime bi se regulisala plata radnika, koja ne treba da bude po volji poslodavca, već u skladu sa zakonom", rekao je Peulić.

On je novinarima, tokom pauze sjednice ovog odbora koja se održava u Doboju, rekao da će potpisivanje opšteg granskog pojedinačnog ugovora omogućiti inspekcijskim i drugim nadležnim organima da mogu pratiti izvršenje dokumenata koji obezbjeđuju zaštitu prava radnika.

Peulić, koji je i član Predsjedništva Saveza sindikata Srpske, rekao je da su u proteklom periodu održane tri sjednice socijalnih partnera na donošenju kolektivnog ugovora, a kao krivca za njegovo neusvajanje naveo je Uniju udruženja poslodavaca Srpske.

"Na prošloj sjednici usaglasili smo oko 90 odsto odredaba opšteg kolektivnog ugovora, ali pojedini predstavnici Unije udruženja poslodavaca smatraju da ništa nije dogovoreno", rekao je Peulić.

On je naveo da jedino radnici u realnom sektoru nemaju kolektivni ugovor što poslodavcima omogućava da po sopstvenoj volji određuje plate.

"Danas smo konstatovali da ima preduzeća sa više od 180 radnika i svima su NK-a radna mjesta sistematizovana, ti ljudi primaju zagarantovanu platu, a dio u kovertama, što je mimo svih zakonskih propisa", naveo je Peulić.

Predsjednik Sindikata metalske industrije i rudarstva u kompaniji  "Alumina" Radenko Smiljanić istakao je da sve više  firmi  u Srspkoj ima problem sa nedostatkom dobrih majstora, koji ne može biti nadomješten doškolovanjem kadra.

U fokusu sjednice Republičkog odbora sindikata metalske industrije i rudarstva Repulike Srpske je rasprava o trenutnom materijalnom i socijalnom položaju zaposlenih u ovim djelatnostima, sa posebnim akcentom na socijalni dijalog i potpisivanje kolektivnih ugovora.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti