Pfizer počinje testove vakcine na djeci mlađoj od 12 godina

26.03.2021. 10:05 / Izvor: REUTERS
Pfizer počinje testove vakcine na djeci mlađoj od 12 godina

Pfizer je već testirao vakcinu na djeci od 12 do 15 godina i kompanija očekuje da će te rezultate imati narednih sedmica.

Američka kompanija Pfizer saopćila je da je sa svojim partnerom BioNTechom započela testiranje njihove vakcine protiv COVID-19 kod djece mlađe od 12 godina i da se nadaju da će proširiti imunizaciju na taj uzrast do početka 2022. godine.

Glasnogovornica Pfizera Sharon Castillo potvrdila je da su dobrovoljcima u ranoj fazi ispitivanja prve doze vakcine date u srijedu, piše Reuters.

Agencija navodi da Pfizer i BioNTech planiraju da u početku testiraju sigurnost svoje vakcine u tri različite jačine, od 10, 20 i 30 mikrograma tokom ispitivanja faze I/II sa 144 učesnika.

Kompanije planiraju da kasnije prošire ispitivanja sa 4.500 učesnika u kojima će testirati sigurnost, podnošljivost i imunološki odgovor koji generira vakcina, vjerovatno mjerenjem nivoa antitijela kod mladih ispitanika.

Reuters prenosi da je Castillo rekla da se u Pfizeru nadaju da će imati podatke ovog ispitivanja u drugoj polovini 2021. godine.

Pfizer je već testirao vakcinu na djeci od 12 do 15 godina i kompanija očekuje da će te rezultate imati narednih sedmica.

Vakcinu Pfizer/BioNTech odobrili su američki regulatori krajem decembra za ljude starije od 16 godina, a skoro 66 miliona doza vakcine primijenjeno je u SAD-u, zaključno sa jučerašnjim podacima Centara za kontrolu i prevenciju bolesti.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti