Piktrip portal glavno mjesto i izvor informacija u turizmu širom BiH

30.11.2018. 13:14 / Izvor: Akta.ba
Piktrip portal glavno mjesto i izvor informacija u turizmu širom BiH

S ciljem da posjetiteljima pruži što je moguće više informacija kako o turističkim destinacijama tako i o smještaju širom BiH, 2017. godine osnovan je portal Piktrip.

S ciljem da posjetiteljima pruži što je moguće više informacija kako o turističkim destinacijama tako i o smještaju širom BiH, 2017. godine osnovan je portal Piktrip.

Idejni tvorac ovog turističkog portala je Elmedin Nezir koji se bavi programiranjem, izradom web stranica i grafičkim dizajnom.

Na ideju za pokretanje portala došao je čitanjem raznih blogova o turističkim destinacijama u BiH koji su dostupni na internetu. 

"Primjetio sam da mi nemamo naš turistički portal koji bi se bavio turističkim destinacijama širom BiH, rezervacijama smještaja, gastro ponudama, sportskim dešavanjima u BiH. Tako da sam prvenstveno istražio tržiste, napravio koncept portala i krenuo u realizaciju istog", priča Nezir za Akta.ba.

Danas se portal precizirao kao vodeći turistički medij, te glavno mjesto i izvor informacija u turizmu širom BiH. Također, omogućava online rezervacije za bilo koju vrstu smještaja, od hotela – apartmana do malih obiteljskih soba. 

Cilj im je da privuku što više posjetitelja diljem turističkog i poslovnog tržišta.

Inače, portal nema ciljanu grupu, namijenjen je svima koji vole putovanja, kako iz poslovnih tako i iz privatnih razloga.

"Portal Piktrip  je koncipiran tako da se  posjetiteljima pruži sav ugođaj na jednom mjestu, pokaže im koje su to najzanimljivije turističke destinacije kako u BiH, tako i van naše države. Međutim prvenstveno smo orjentisani na domaći turizam, najzanimljivije domaće destinacije, najjeftiniji smještaj, najbolju gastonomsku ponudu itd", kaže on.

 

Govoreći o tome šta je prema podacima portala turistima najzanimljivije, navodi da sve zavisi odakle nas turisti posjećuju.

"Ukoliko se radi o Evropljanima, oni su orjentisani na historijske znamenitosti naše države, kod npr. Sarajevo – Stari grad, Počitelj, Mostar..dok  posjetitelji s Istoka vole posjetiti prirodne ljepote naše zemlje Bihać, Jajce, Mostar, Neum", navodi Nezir.  

Na pitanje koristimo li dovoljno mogućnosti koje nude nove tehnologije za promociju bh. turizma, Nezir smatra da je neophodno primjeniti moderne tehnologije u turizmu, online oglašavanja, važnosti društvenih mreža i drugih servisa za oglašavanje smještajnih kapaciteta, turističkih ponuda kako bi turistički potencijal BiH digli na jedan veći nivo. 

"Svjesni da se minimum sredstava ulaže u oglašavanje i promovisanje smještajnih kapaciteta, kao i turističkih destinacija ali mi težimo da osiguramo kvalitet, kvantitet i popularnost među mnogim turističkim portalima", naglašava on.

Za kraj, ističe da je interes za portal u porastu, kako za domaće tako i za strane turiste. 

"Akcenat smo stavili na kvalitet i dugoročni razvoj, te se nadamo da će se upornost i trud  isplatiti. Imamo još puno ideja za dalji razvoj", zaključuje Nezir.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti