Pipreme za biometrijske dokumente: Bh. pasoši će biti najjeftiniji u regionu

29.04.2009. 12:51 / Izvor: Dnevni Avaz
Pipreme za biometrijske dokumente: Bh. pasoši će biti najjeftiniji u regionu

Kako bi pomogla BiH da ispuni jedan od uvjeta za ukidanje viznog režima, Švedska agencija za međunarodni razvoj (SIDA) izdvojila je 750.000 KM i pomogla 71 bh. općini da kupi informatičku opremu za elektronsko uvezivanje općinskih matičnih ureda u procesu izdavanja biometrijskih pasoša.

Ugovor o ovoj pomoći 28. aprila 2009. godine u Sarajevu su potpisali direktor Agencjie za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka (IDDEEA) BiH (bivši CIPS) Siniša Macan i švedski ambasador u BiH Bosse Hedberg.

Govoreći o pripremi za izdavanje biometrijskih pasoša, Macan je rekao da se s tehničke strane došlo u fazu da može početi njihovo izdavanje.

"Planirano je da se 1. jula 2009. godine uspostavi sistem putem kojeg će biti izdavani biometrijski pasoši. Taj sistem testirat ćemo šest mjeseci, tako što će se sistem izdavanja primjenjivati kao da su u pitanju biometrijski, a i dalje će biti izdavani pasoši koje i danas koristimo", kazao je Macan, dodajući kako je uvjeren da će izdavanje biometrijskih isprava početi 31. decembra 2009. godine.

Iako cijenu novog pasoša Vijeće minstara BiH tek treba utvrditi na osnovu troškova njegovog izdavanja, građane će sigurno obradovati Macanova najava da novi dokumenti neće biti znatno skuplji nego što su ovi koje danas koristimo (30 KM).

"Siguran sam da će biti najjeftiniji u regionu", zaključio je Macan.

Ambasador Hedberg pozvao je Vijeće ministara i Parlament BiH da ispune preostale uvjete iz Mape puta i tako izbjegnu situaciju da bh. građani kasne za susjedima u traženju bezviznog režima "koji je visoko rangiran na spisku prioriteta običnih građana".

"Preostale prepreke su domaća zadaća za bh. političare, a ne za međunarodnu zajednicu ili EU", poručio je švedski ambasador.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti