Pitke vode sve manje, a Općina Ilidža smanjuje opseg vodozaštitne zone?

01.11.2017. 13:50 / Izvor: Akta.ba
Pitke vode sve manje, a Općina Ilidža smanjuje opseg vodozaštitne zone?

Nedavno je raspisan i javni poziv za poduzimanje Istražnih radova i definisanje obuhvata i granica zaštićenih zona.

U Kantonu Sarajevo vodozaštitna zona pokriva oko 1.000 hektara teritorije i predstavlja skoro pa najosjetljivije područje zbog svoje izuzetno važnosti za očuvanje čovjekovog zdravlja i života.

Njen manjak je ono što predstavlja najveći problem, sve je regulisano zabranom gradnje i posebnim statusom kada je u pitanju očuvanje integriteta tla, ali jasno je i u više slučajeva se pokazalo tačnim, da zabrana nije ono što će očuvati ove zone i osigurati da stanovništvo i dalje ima pitku vodu.

Najveći dio ovog vodozaštitnog područja pripada Općini Ilidža čije su vlasti krajem prošle godine tražili da zonu smanje kako bi se počelo sa izvjesnim građevinskim poduhvatima.

Nedavno je raspisan i javni poziv za poduzimanje Istražnih radova i definisanje obuhvata i granica zaštićenih zona lokalnih vodovoda na području Općine llidža.

Iz Općine su za Akta.ba kazali da na predmetnim izvorištima neće doći do smanjenja opsega sadašnje vodozaštitne zone obzirom da predmetna izvorišta nemaju određenu zonu sanitarne zaštite te se zbog toga sada pokreću istražni radovi na definisanju tog obuhvata.

Kako kažu riječ je o zakonskoj obavezi zaštite izvorišta voda sa kojih se vrši javno vodosnabdijevanje stanovništva, s tim u vezi Općina će izraditi Elaborat zaštite izvorišta lokalnih vodnih sistema Kobiljača, Puhovik u MZ Rakovica, Gornje Vlakovo u MZ Blažuj, Jasen i Zoranovići u MZ Rakovica, Blažuj i Hrasnica I kojim će se regulisati zaštita područja i objekata koji se u tom dijelu nalaze.

"Vodosnabdijevanje pojedinih naselja u općini Ilidža dijelom se vrši iz ovih lokalnih vodovodnih sistema. Radi se o izvorištima grupnih i lokalnih vodnih objekata na području mjesnih zajednica Rakovica, Hrasnica I  i Blažuj, čiji su vlasnici pravna i fizička lica koji su te objekte  izgradili za vlastite potrebe. Zaštita ovih izvorišta od izuzetne važnosti je za blizu 3.000 stanovnika koji se iz njih snabdijevaju vodom za piće. Više od 12 litara vode svakog sekunda isporučuje se građanima iz ovih izvorišta", kažu iz Općine.

Zaštita će uključivati i bilans vodnih resursa sliva izvorišta, prirodni kvalitet i tipove voda, biodiverzitet, te prirodne i društvene vrijednosti unutar prostornog obuhvata sliva, a sve u funkciji zaštite kvaliteta vode za piće i donošenja Odluke o zaštiti navedenih izvorišta.

Iz Općine kažu da područja na kojima se nalaze navedena izvorišta vode, koja se po kvalitetu i količini vode mogu koristiti za javno snabdijevanje, moraju biti zaštićena od zagađivanja i od drugih uticaja koji mogu nepovoljno uticati na kvalitet vode i izdašnost izvora. Zaštita navedenih izvorišta preduslov je njihovog održivog korištenja.

Poznato je da ova Općina do sada nije pridavala veliki značaj zaštiti vodnih područja čak ih je u više navrata takva "zaštićena" prodavala kako bi se na njima gradile luksuzne vile i naselja namjenjena građanima arapskih zemalja.

Nekoliko je grupa koje imaju interes u smanjenju vodozaštitne zone a Općina Ilidža jedna je od njih, želi platiti što manju odštetu privatnim vlasnicima kojima je imovina blokirana jer se našla u vodozaštitnoj zoni. Tu su još i privatni vlasnici koji bi mogli raspolagati zemljom i prodati je.

Postoje i zainteresovani investitori koji bi na ovim mjestima gradili. Ali je neosporno da ima i onih koji su već bespravno ušli u zonu, pa se sada nadaju legalizaciji.

Mnogo je onih koji će imati materijalnu korist od ovakvih poteza, ali s druge strane, tu je stanovništvo kantona Sarajevo koje ulazi u neizvjesnost kada je u pitanju stabilno snabdijevanje zdravom i pitkom vodom.

Nebrigom nadležnih institucija sadašnja vodozaštitna zona, koja se velikim dijelom nalazi na ovoj Općini i iz koje se snabdijeva stanovništvo Sarajeva, ugrožena je divljim deponijama, bespravnom gradnjom, najavama izgradnje naselja kao i neplaćanjem odšteta vlasnicima zemlje.

U vremenu kada Sarajevo trpi stalne redukcije vode svaka vrste njene zaštite je od velikog značaja. Da li će ova ići u tom smjeru ili ka tome da se određena područja definišu kao legalna za izgradnju ostaje da se vidi.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti