PK RS-a Vladi uputila prijedlog mjera za ublažavanje posljedica po privredu

19.03.2020. 14:57 / Izvor: Akta.ba
PK RS-a Vladi uputila prijedlog mjera za ublažavanje posljedica po privredu

Iz Privredne komore su napomenuli i da postoji određeni broj privrednih subjekata spremnih da svoje kapacitete ponude za smještaj zaraženih lica.

Privredna komora Republike Srpske je s ciljem ublažavanja posljedica uticaja virusa korona na privredu Srpske uputila republičkoj Vladi dopis sa bitnim pitanjima koja se moraju hitno rješavati, kao i mjere koje bi na tom planu trebalo definisati u najkraćem mogućem roku, uključujući finansijsku podršku.

Prva je formiranje fonda za podršku privredi i oporavak od negativnih posljedica uticaja virusa korona, koji su radi saniranja štete obrazovale sve zemlje pogođene ovim virusom.

"Naša privreda suočena je sa ogromnim problemima koji se odnose na smanjenje obima posla, zabranu obavljanja djelatnosti zbog uslova vanredne situacije, ograničenja rada, komplikacija u oblasti izvoza i uvoza, pitanja statusa zaposlenih i slično", saopšteno je iz Privredne komore.

Iz ove organizacije predlažu omogućavanje podrške privredi putem održavanja postojećih proizvodnih kapaciteta privrednih subjekata koji obavljaju djelatnost u uslovima vanredne situacije i snabdjevaju domaće tržište neophodnom robom i uslugama.

"Drugo je podrška privredi nakon sumiranja nastale štete, odnosno dobijanja egzaktnih informacija o iznosu štete koju su pretrpjeli privrednici", navode iz Komore.

Iz ove organizacije traže hitno rješavanje statusa zaposlenih u privrednim društvima kojima je zabranjen rad i onim koja rade na minimumu poslovnog procesa.

"Na ovom planu pojavljuju se najmanje tri kategorije zaposlenih - status zaposlenih u privrednim subjektima kojima je potpuno zabranjen rad, status zaposlenih koji su u kućnoj izolaciji zbog zaraženosti ili sumnje na zaraženost virusom korona, te status zaposlenih koji su na prinudnom odsustvu zbog smanjenog kapaciteta na minimum poslovnog procesa", navedeno je u saopštenju iz Privredne komore Srpske.

Iz Privredne komore ističu da su vlade zemalja pogođenih virusom već donijele mjere prema kojima država preuzima obezbjeđivanje plata za navedene kategorije zaposlenih u privrednim društvima u privatnom sektoru, kao i da se odgovor na ovo pitanje mora hitno iznaći da bi privrednici mogli napraviti svoje planove rada u vanrednim okolnostima.

Komora traži i da se se privrednicima obezbijedi oslobađanje od plaćanja poreza i doprinosa upravo zbog okolnosti u kojima privreda ne radi ili radi na minimumu poslovnog procesa.

"I da se obezbijedi reprogramiranje obaveza po osnovu kredita u komercijalnim bankama svim privrednim subjektima suočenim sa problemima izazvanim virusom korona. Takođe, sve odluke/zaključci/naredbe Vlade i drugih nadležnih organa, koje se odnose na regulisanje stanja u uslovima vanredne situacije i/ili donesene na osnovu prijedloga Kriznog štaba moraju odmah biti objavljene na Vladinoj internet stranici i u Službenom glasniku Srpske da bi se izbjegle netačne i neprovjerene informacije", navode iz Komore.

Predlažu da i da se stvore uslovi za orijentisanje domaćih proizvodnih kapaciteta u proizvodnju zaštitnih sredstava /maski, odijela, rukavica/ i sredstava za dezinfekciju.

"Privredna komora je već ispitala mogućnosti tekstilne industrije da svoje proizvodne kapacitete stavi u funkciju zadovoljavanja tržišta za neophodnim sredstvima zaštite i za sada imamo 12 privrednih društava koja su počela proizvodnju maski od pamuka ili počinju tu proizvodnju. Neka od društava imaju kapacitete, ali nemaju sirovinu ili znanje, što nastojimo riješiti međusobnim povezivanjem privrednih društava i kroz konsultacije sa Institutom za javno zdravstvo", naveli su iz Komore.

Iz Privredne komore su napomenuli i da postoji određeni broj privrednih subjekata spremnih da svoje kapacitete ponude za smještaj zaraženih lica.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti