Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

PKFBiH - Glavni problemi za metalsku i elektroindustriju još nisu riješeni

06.04.2018. 11:41 / Izvor: Akta.ba

Na  sjednici Odbora Udruženja metalske i elektroindustrije Privredne komore FBiH u Sarajevu konstatovano je da, i pored toga što su neke inicijative Udruženja naišle na pozitivan stav nadležnih, glavni problemi još uvijek nisu u potpunosti riješeni.

Istaknuto je da se na ukidanje plaćanja carina na uvoz mašina i opreme za proizvodnju čeka više od dvije godine i da plaćanje garancija kod privremenog uvoza mašina i alata spadaju među velike prepreke za poboljšanje konkuretnosti bh. privrede, te će Udruženje i dalje insistirati na njihovom rješavanju.

Također, navedno je da se većina privrednih subjekata susreće s nedostatkom adekvatne radne snage i da će glavni ciljevi Udruženja u narednom periodu biti nastavak i intenziviranje aktivnosti sa partnerima kako bi ovaj problem pokušali riješiti.

Osim toga, naglašeno je donošenje pozitivnih zakonskih rješenja kada su u pitanju porez na dohodak i doprinosi, ukoliko se želi da se metalska i elektroindustrija dalje razvijaju i postanu značajniji učesnik u BDP-u.

Jačanje promotivno-marketinških aktivnosti u zemlji i inostranstvu, podrška kod traženja poslovnih partnera bh. firmama, rad na privlačenju investicija i stavljenje u funkciju raspoloživih resursa, neke su od planiranih aktivnosti Udruženja u 2018. godine.

Udruženje metalske i elektro industrije kao i svi resursi Privredne/Gospodarske komore FBiH će i dalje biti angažovani na obezbjeđenju boljih uslova privredi i  na podršći u traženju boljih poslovnih prilika  za bh. preduzeća, saopćeno je iz Privredne komore FBiH.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti