PKFBiH: Proizvođači građevinske stolarije zainteresirani za formiranje konzorcija - Velike izvozne mogućnosti

24.06.2009. 13:38 / Izvor: Fena
PKFBiH: Proizvođači građevinske stolarije zainteresirani za formiranje konzorcija - Velike izvozne mogućnosti

Proizvođači građevinske stolarije su 24. juna 2009. godine u Privrednoj komori Federacije BiH održali sastanak radi formiranja konzorcija i zajedničkog nastupa na domaćem i inostranom tržištu.

Zajednički interes kompanija za saradnju i partnerstvo u okviru ovog projekta prije svega je nastup na inotržištu, pa formiranje konzorcija pokazuje spremnost naših kompanija da se zajednički pojave na velikim gradilištima u svijetu.

Dosad je, po riječima generalnog direktora Šipad Komerca Hamze Kazazića, oko 20 firmi iz ove djelatnosti iskazalo interes za formiranje konzorcija.

"Nama nije interes da to bude konzorcij samo firmi iz Federacije BiH nego iz cijele BiH", dodao je Kazazić.

Istakao je primjer dobrog organizovanja konzorcija u građevinarstvu te da je proizvodnja građevinske stolarije (uključujući proizvode od drveta, aluminijske i PVC stolarije) bitna djelatnost koja prati građevinarstvo i ima velike izvozne mogućnosti.

U 2008. godini izvoz je iznosio 30 miliona KM drvene stolarije, a PVC stolarije 47 miliona KM. Istovremeno, uvoz drvene stolarije je bio oko 16 miliona i PVC oko 35 miliona KM.

Za prva tri mjeseca ove godine izvoz je iznosio 5,5 miliona KM drvene stolarije, a PVC oko sedam miliona KM. U tom periodu uvezeno je drvene stolarije u vrijednosti oko 1,2 miliona KM i PVC stolarije oko 3,5 miliona KM.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti