PKFBiH traži produženje obavezne primjene preferencijalnog tretmana domaćeg

13.05.2020. 17:24 / Izvor: Fena
PKFBiH traži produženje obavezne primjene preferencijalnog tretmana domaćeg

PKFBiH uputila je apel Vijeću ministara BiH da, što je prije moguće, produži Odluku o obaveznoj primjeni preferencijalnog tretmana domaćeg.

Privredna komora Federacije BiH (PKFBiH) uputila je apel Vijeću ministara BiH da, što je prije moguće, produži Odluku o obaveznoj primjeni preferencijalnog tretmana domaćeg.

 

"Imajući u vidu da 1. juna ove godine ističe Odluka o obaveznoj primjeni preferencijalnog tretmana domaćeg, te otežano poslovanje bh. kompanija uzrokovano pandemijom koronavirusa, od nadležnih očekujemo da usvoje odluku i na taj način pomognu domaćim kompanijama u dobijanju poslova u postupcima javnih nabavki.", navode iz PKFBiH.

Napominju da se radi o izuzetno važnoj odluci, koja je u mnoštvu otežavajućih faktora koji opterećuju rad i poslovanje naših privrednika, jedna od rijetkih zakonskih rješenja koje nudi određene pogodnosti, a u konačnici je kvalitetna podrška u zaštiti domaće privrede, domaćih proizvoda i snažan doprinos razvijanju opšte svijesti o potrebi zaštite domaćeg.

"Odlukom o obaveznoj primjeni preferencijalnog tretmana i Odlukom o izmjenama i dopunama Odluke o obaveznoj primjeni preferencijalnog tretmana domaćeg koje su na snazi do 1. juna ove godine, predviđeno je da u cilju zaštite, razvoja i obnove privrede Bosne i Hercegovine, ugovorni organ primijeni cjenovni preferencijalni tretman isključivo u svrhu poređenja ponuda, te da prilikom obračuna cijena ponuda, u svrhu poređenja ponuda, umanji cijenu domaćih ponuda za preferencijalni faktor od: 15 posto za ugovore koji se dodjeljuju u 2015. i 2016. godini, 10 posto za ugovore koji se dodjeljuju od 2017. do 2018. godine i pet posto za ugovore koji se dodjeljuju u 2019. i do 1. juna ove godine", saopćeno je iz PKFBiH.

 

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti