Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

PKKS i GIZ uručili certifikate polaznicima obuke za skladištara

U Privrednoj komori Kantona Sarajevo 30. juna 2015. godine uručeni su certifikati prvoj generaciji od 20 polaznika koji su uspješno prošli obuku za skladištara u trajanju od 56 nastavnih sati kroz teoriju i praktični rad, te na kraju položili završni ispit.

30.06.2015. 16:57 / Izvor: Akta.ba

U Privrednoj komori Kantona Sarajevo 30. juna 2015. godine uručeni su certifikati prvoj generaciji od 20 polaznika koji su uspješno prošli obuku za skladištara u trajanju od 56 nastavnih sati kroz teoriju i praktični rad, te na kraju položili završni ispit.

Prisutnima su se ovom prilikom obratili Muamer Mahmutović, sekretar Komore, Mirza Jusufović, projekt menadžer GIZ-a,  Kemal Taljanović, profesor SSST-a i jedan od predavača na kursu i Lejla Hakić, saradnica u Komori. Polaznici obuke Enis Avdić i …. zahvalili su se Komori, predavačima i partnerima, istaknuvši kako vjeruju da će im stečana znanja pomoći da lakše dođu do traženog posla.

Obuku je realizirala Komora u okviru projekta „Podrška obrazovanju odraslih“, koji finansira Njemačka vladina organizacija “GIZ”, a u saradnji sa stručnjacima iz ove oblasti, predavačima iz Sarajevske škole za nauku i tehnologiju i kompanijama Sarajevski kiseljak, JUB, Real Cargo centar i LUK. Glavni kriteriji za pohađanje obuke je bio da su polaznici nezaposlene osobe, koje se nalaze na evidenciji Službe za zapošljavanje KS.

Kako su to ponovili organizatori obuke cilj pokretanja ovog projekata je bio pomoći onima koji nemaju posla da lakše doću do zaposlenja, kroz jačanje njihovih kompetencija. Prema saznanjima već dva kandidata su uspjela pronaći posao u skladištima.

"S obzirom da je jedan broj kompanija već iskazao interes za zapošljavanje ovih mladih ljudi Komora će razmotriti mogućnost da ovakav vid edukacije organizira i u narednom periodu, kako za skladištare, tako i za druga zanimanja za koja se iskaže potreba na tržištu rada", istakao je Muamer Mahmutović, sekretar Komore.

Za potrebe edukacije Komora je izradila i Priručnik za skladištare. Svakodnevna oštra konkurencija kojoj su izloženi poslovni sistemi koji se bave skladištenjem i otpremom materijala dovodi ove organizacije u stanje kontinuiranog unapređenja svih poslovnih procesa i potrage za automatiziranom opremom, tako su tokom predavanja objašnjeni pojmovi skladišta u užem i širem smislu i novim tokovima, dok je posebna pažnja posvećena praktičnom radu i upoznavanju sa skladišnim prostorima konkretnih organizacija.

 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti