PKKS: Održan okrugli sto o turističkom proizvodu KS - a

01.10.2007. 13:52 / Izvor: Fena
PKKS: Održan okrugli sto o turističkom proizvodu KS - a

U Privrednoj komori Kantona Sarajeva danas je održan okrugli sto posvećen turističkom proizvodu Kantona Sarajevo.

Cilj skupa bila je stručna verifikacija istoimene studije koju je uradila Komora da bi se provjerili osnovni pravci razvoja turističke privrede radi dinamiziranja ponude turističko-ugostiteljskih, prirodnih, kulturno-historijskih i drugih potencijala kao turističkog proizvoda.

Iako turistička privreda u prvom polugodištu bilježi pozitivne trendove, turizam generalno treba dati veći doprinos ukupnom razvoju privrede. Predsjednik PKKS-a Kemal Grebo kazao je da je u ovom periodu ostvareno 14,5 miliona KM prihoda, a povećan je broj turista u odnosu na isto razdoblje lani.

Turisti po statističkim podacima u prosjeku ostaju svega dva dana. Namjera studije je i da se taj broj poveća na najmanje tri do četiri dana.

Kako je za razvoj turističke privrede od izuzetne važnosti kvalitet proizvoda u studiji se inicira izrada i usvajanje znaka «Sarajevski kvalitet» čiji je cilj podizanje nivoa kvaliteta u pružanju usluga i razvoj zdrave konkurencije.

Izrada tog projekta, kako je kazao potpredsjednik PKKS-a Irfan Mehičić, koštala bi između 80.000 i 100.000 KM, a u finansiranju bi trebali participirati turističko-ugostiteljska privreda, turističke zajednice, PKKS, Ministarstvo privrede KS-a.

"Sarajevski kvalitet" dodjeljivao bi se onima koji prednjače nivoom usluga na temelju utvrđenih kriterija za ocjenu kvaliteta.

Turističke agencije su zainteresovane za ovaj projekt, s obzirom na njihovu ulogu posrednika između ponude i tražnje u turizmu.

Standardizacija kvaliteta, napomenuo je predsjednik Udruženja turističkih agencija u BiH Zoran Bibanović, u svrhu je očuvanja kvaliteta.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti