PKKS: Privrednicima prezentirani sistemi za sigurnost hrane

17.04.2008. 13:04 / Izvor: Fena
PKKS: Privrednicima prezentirani sistemi za sigurnost hrane

Slovenski institut za kvalitet i mjeriteljstvo (SIQ) i Privredna komora Kantona Sarajevo (PKKS) danas su u Komori za bh. proizvođače hrane i pića, te predstavnike ugostiteljskih objekata organizirali prezentaciju o temi "Sigurna hrana: ISO 22000:2005 i HACCP".

Kako je ocijenjeno, ovi standardi za pristup proizvodnji zdrave hrane u današnjem vremenu neophodni su iz više razloga, a prvenstveno zbog većeg povjerenja potrošača, te većih izvoznih mogućnosti, pogotovo kada se BiH priprema za ulazak u evroatlantske organizacije.

"Imamo dosta kompanija u BiH koje su već uvele HACCP sistem kontrole sigurnosti hrane, a među njima su Klas, Sarajevska pivara, Sprind, Meggle i hotel Radon Plaza, međutim, to će morati da urade i drugi. HACCP sistem sigurnosti hrane zakonska je obaveza regulirana i Zakonom o hrani koji je već na snazi, ali je i jedan od preduvjeta za izvoz na tržište EU", kazala je direktorica SIQ-a Jasna Mangafić-Stambol.

S obzirom na to da se u BiH uvozi mnogo hrane i iz raznih krajeva svijeta, prema riječima direktora PKKS-a Kemala Grebe, današnjom edukacijom Komora želi ukazati privrednicima da je do sada bilo dosta uvoza hrane koji su loše ili nikako kontrolirani.

"Komora želi svoje članove upoznati o normama i standardima koje predviđa EU, ali isto tako želimo zaštititi i potrošače. Sistemi za sigurnost hrane su potrebni i iz razloga što stručnjaci konstantno otkrivaju nove rizike koji mogu utjecati na naše zdravlje", kazao je Grebo.

Na današnjem skupu zaključeno je da svi proizvođači pića i hrane, a što se pokazalo dosadašnjom praksom, mogu postići bolje rezultate ako aktivnostima i resursima upravljaju kroz proces, odnosno ako primjenjuju međunarodno priznate standarde.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti