Plakalo: Zastoj EU integracija, ujedno je i zastoj investicija iz zemalja EU

27.03.2019. 07:48 / Izvor: Fena
Plakalo: Zastoj EU integracija, ujedno je i zastoj investicija iz zemalja EU

Istakao je da iako još uvijek nije konstituisano Vijeće ministara BiH, kao i Vlada Federacije BiH, jedino tkivo koje povezuje sve političke predstavnike u Bosni i Hercegovini.

Generalni sekretar Evropskog pokreta u BiH Haris Plakalo, izjavio je pred dolazak evropskog komesara za politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johannesa Hahna u Bosnu i Hercegovinu u četvrtak, kako su evropske integracije trenutno jedino vezivno tkivo svih političkih predstavnika u Bosni i Hercegovini, i nešto za što postoji opći dogovor. Međutim, upozorio je kako zastojem EU integracija, dolazi i do zastoja investicija iz zemalja članica Evropske unije.

U izjavi za Fenu, istakao je da iako još uvijek nije konstituisano Vijeće ministara BiH, kao i Vlada Federacije BiH, jedino tkivo koje povezuje sve političke predstavnike u Bosni i Hercegovini, bar po izjavama, su evropske integracije, te upravo zbog toga je potrebno što brže konstituisanje vlasti na nivou Bosne i Hercegovine i Federacije BiH, kako bi se pozitivan trend implementiranja svih reformi na putu ka Evropskoj uniji nastavio.

"Zastoj tih reformi i integrativnih procesa vezanih za članstvo Bosne i Hercegovine i dobivanje statusa kandidata direktno utječe i na same investicije iz zemalja članica Evropske unije. Predstojeća posjeta Evropskog komesara Hahna BiH, najvjerovatnije će biti fokusirana na procese najave skorih velikih investicija koje dolaze iz Kine i drugih zemalja nečlanica Evropske unije, i to je svakako nešto što će biti u fokusu razgovora predstavnika evropske administracije kada je Bosna i Hercegovina u pitanju u narednom periodu", potcrtao je Plakalo.

Naravno, dodaje, na polju ekonomije i industrijskog razvoja, svaka investicija je dobrodošla u svaku zemlju, pa i u Bosnu i Hercegovini.

"Međutim, ne može se zanemariti zabrinutost Komesara za proširenje EU Johannesa Hahna kada su ovakve investicije u pitanju, i to je svakako pokazatelj da kada postoji zastoj EU integracija, kao rezultat dolazi i do zastoja investicija iz država članica EU, te se posjeta Komesara Hahna mora maksimalno iskoristiti i shvatiti kako bi se iskristalizirala pozicija BiH u pogledu velikih investicijskih i infrastrukturnih projekata važnih za Bosnu i Hercegovinu i njene građane", naglasio je Plakalo.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti