Planinarskim vodičima u BiH dodjeljeni međunarodni certifikati

18.12.2012. 08:00 / Izvor: Fena
Planinarskim vodičima u BiH dodjeljeni međunarodni certifikati

Obuku je organizirala Asocijacija za avanturistički turizam u BiH (ATA BiH) u suradnji s Planinarskim savezom BiH i uz podršku USAID-Sida FIRMA projekta.

 

 

Dodjelom 36 certifikata uspješnim kandidatima završena je višesedmična obuka planinarskih vodiča za A i B kategorije.

Obuku je organizirala Asocijacija za avanturistički turizam u BiH (ATA BiH) u suradnji s Planinarskim savezom BiH i uz podršku USAID-Sida FIRMA projekta.

Obuka je održana tokom protekle četiri sedmice u Bosanskom Petrovcu, Centru za obuku Smetovi pored Zenice te na planinama Konjuh i Igman.

Svi polaznici ove obuke prošli su kroz program koji je u potpunosti usklađen sa standardima Međunarodne federacije planinarskih vodiča, a što je uspješnim kandidatima omogućilo sticanje međunarodno priznatog certifikata neophodnog za vođenje turističkih grupa planinarskim stazama različitih težina i kompleksnosti na profesionalan i siguran način.

Od 2004. godine do danas broj stranih posjetilaca u BiH je zabilježio rast za više od 80 posto, a u porastu je i njihov interes za ponude BiH u oblasti turizma na otvorenom.

Posebnu popularnost kod inostranih posjetilaca uživa pješačenje uz pratnju vodiča. Unazad desetak godina, samo mali broj stranih turista prepoznavao je BiH kao destinaciju za avanturistički turizam.

Međutim, 2012. godine svjetski poznati časopis National Geographic svrstao je BiH u vrh najboljih svjetskih destinacija za avanturistički turizam, te se u narednoj godini očekuje porast interesa za ovu vrstu posjeta.

Obuka planinarskih vodiča dio je redovnih aktivnosti koje, uz podršku USAID-SidaFIRMA prijekta, provodi ATA BiH u cilju unapređenja kvaliteta sadržaja turističke ponude i jačanja profesionalizma različih pružalaca usluga u ovoj oblasti, saopćeno je iz Asocijacije avanturističkog turizma BiH.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti