Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Planinska transverzala za razvoj planinskog turizma TK

16.07.2018. 10:00 / Izvor: Fena

Predstavnici Planinarskog društva Konjuh Tuzla u petak su svečano uručili Dnevnik Planinske transverzale pod nazivom ''Put Srebreničke povelje'' ministru trgovine, turizma i saobraćaja TK Mirsadu Gluhiću i voditelju Turističkog ureda Turističke zajednice TK.

Ovi dnevnici uručeni su i planinarskim društvima u TK, a sve s ciljem razvoja planinarskog turizma u TK.

Planinska transverzala ''Put Srebreničke povelje'' vodi od Srebrenika, srednjovjekovnog grada preko planina Majevica i Konjuh i dalje preko sarajevskih planina do Neuma. Značajna je za razvoj planinarskog turizma u Tuzlanskom kantonu i privlačenju stranih turista.

"To je bitno za razvoj planinskog turizma u TK. Mi ćemo se ovdje bazirati na ono šta je nama važno u TK. Zasigurno će Ministarstvo, Vlada i Turistička zajednica pomoći da transverzala bude prohodna za turiste koji dolaze u naš kanton, a koji bi planinarili", kazao je ministar Gluhić.

Nastala je na osnovu historijskih činjenica. Ovi značajni dnevnici uručeni su i svim planinarskim društvima u TK.

"Mi smo već završili postavljanje putokaza za prvu dionicu koja većinom prolazi kroz TK, od Gornjeg Srebrenika do Krivaje. Danas dajemo dnevnike za prvu dionicu, a svako ko pređe taj dnevnik dobit će značku za ovu dionicu", rekao je voditelj projekta Planinska transverzala ''Put Srebreničke povelje'' Sabit Zekan.

Predsjednica Planinskog društva Konjuh Nedreta Ljubić ističe da je uloženo mnogo truda, od ideje do markiranja staza.

Članovi Planinarskog društva Konjuh na izradi projekta Planinska transverzala ''Put Srebreničke povelje'' radili su deset godina.

 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti