Planirate putovati? Šta je potrebno za ulazak u zemlje Balkana

27.04.2021. 09:47 / Izvor: Radio Slobodna Evropa
Planirate putovati? Šta je potrebno za ulazak u zemlje Balkana

Ukoliko planirate da putujete u BiH, Srbiju, Crnu Goru, Kosovo, Hrvatsku, Sjevernu Makedoniju, Albaniju, Sloveniju i Tursku, ovo su informacije koje vam trebaju.

Od raznih vrsta testova do samoizolacije, pročitajte šta je potrebno za ulazak u zemlje Balkana tokom pandemije covid-19. Ukoliko planirate da putujete u BiH, Srbiju, Crnu Goru, Kosovo, Hrvatsku, Sjevernu Makedoniju, Albaniju, Sloveniju i Tursku, ovo su informacije koje vam trebaju.

Da bi ušli u BiH, stranim državljanima je potreban PCR test ne stariji od 48 sati, a toga su oslobođeni ono državljani BiH, Crne Gore, Hrvatske i Srbije, piše RSE.

Stranim državljanima za ulazak u Hrvatsku potreban je negativan PCR test ne stariji od 48 sati ili antigenski test ne stariji od 48 sati ili 10 samoizolacije. Bez testa u Hrvatsku mogu ući državljani Evropske unije i regija sa zelene liste Evropskog centra za sprečavanje i kontrolu bolesti (ECDC).

Za ulazak u Srbiju potreban je negativa PCR test ne stariji od 48 sati. Antigenski test FIA Rapid za državljane SAD-a. Bez testa mogu ući državljani Albanije, BiH, Bugarske, Mađarske, Sjeverne Makedonije i Crne Gore.

Na Kosovo bez testa mogu ući državljani Albanije, Crne Gore, Sjeverne Makedonije i Srbije, a ostalima treba negativan PCR test ne stariji od 72 sata.

Za ulazak u Sjevernu Makedoniju nije potreban test ni karantin, osim za državljane zemalja Afrike koji moraju u 14-dnevnu samoizolaciju.

U Crnu Goru bez testa mogu ući državljani Albanije, BiH, Hrvatske, Kosova, Srbije, Rusije, Bjelorusije, Ukrajine i Sjeverne Makedonije, dok svima drugima treba PCR test ne stariji od 72 sata ili samoizolacija od 14 dana ili serološki test klase IgG ne stariji od 30 dana.

Za građane iz zemalja koji su na crvenoj listi Slovenije potreban je negativan PCR test ne stariji od 48 sati ili lejkarsko uvjerenje da se osoba oporavila od covid-19 ili dokaz o revakcinaciji stariji od sedam dana (Pfizer-BioNTech), stariji od 14 dana (Moderna) ili 21 dan (AstraZeneca, Sputnik V, Johnson&Johnson) ili karantin od 10 dana.
Za građane EU i shengen zone dovoljan je negativan PCR ili brzi test na antigen ne stariji od 72 sata.

Prema listi koja je ažurirana u oktobru prošle godine bez restrikcija mogu ući državljani Australije, Novog Zelanda i Urugvaja.

Za ulazak u Albaniju nisu potrebni posebni uslovi, osim što je od 20. aprila 2021. do 3. maja 2021. obavezan 14-dnevni karantin za sve putnike koju u Albaniju uđu iz Grčke i Sjeverne Makedonije. Osim državljana ovih zemlja, svi ostali mogu slobodno ući u Albaniju.

Ako želite u Tursku, potreban je negativan PCR test ne stariji od 72 sata (osim za djecu mlađu od šest godina) i popunjen formular Turkey Entrance Form 72 sata prije polaska.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti