Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Platforma X, implementirano softversko rješenje za budućnost poslovanja Elektroprivrede RS

21.05.2021. 10:13 / Izvor: Akta.ba

Razdvajanje mrežnih (prenos i distribucija) od tržišnih djelatnosti (proizvodnja i snabdijevanje) ključni su za transparentnost poslovanja elektroenergetskih kompanija, ali i obavezni prema Direktivama EU. U budućnosti će snabdjevači električnom energijom u BiH biti suočeni sa povećanom regulatornom i tržišnom kompleksnošću s kojom će se teže nositi bez razvoja sveobuhvatne tržišne i  korporativne strategije. Da bi najveća energetska kompanija, „Elektroprivreda Republike Srpske“ (ERS) uspješno odgovorila navedenim izazovima bilo je potrebno provesti digitalizaciju, implementacijom softverske platforme za podršku poslovnim procesima snabdijevanja električnom energijom.

DWELT, zvanično najbrže rastuća IT firma u BiH i jedini startup sa sopstvenim tehnološkim proizvodom iz oblasti energetike u BiH, implementirao je platformu za budućnost u ERS koja će joj omogućiti poslovanje u uslovima reformisanog tržišta električne energije i time joj obezbjediti bolju poziciju i konkurentnost na tržištu. Platform X core je savremeno softversko rješenje koje je implementirano kao podrška poslovnim procesima tržišnog i javnog snabdijevanja. Ova platforma, pojasnio je Stefan Krneta CEO kompanije DWELT, u uvodnom govoru panela "Nastavak liberalizacije tržišta električne energije u regionu JIE" omogućava ERS da maksimizuje prihode od izvoza električne energije i optimizuje cijene na domaćem tržištu, te da upravlja sa preko pola miliona kupaca električne energije u BiH. "Izuzetno sam ponosan što je ERS upravo u domaćoj IT kompaniji prepoznala snagu da iznese digitalizaciju sektora snabdjevanja najveće energetske kompanije u Republici Srpskoj. Ovo sada, već od ovog mjeseca je budućnost", rekao je Stefan Krneta. 

On je dodao da digitalizacija energetskog sektora nikada nije bila veća kao ni fokusiranost na kupca koji više ne mora biti pasivan član tržišta. Sada mu se pruža mogućnost, zbog dostupnosti vlastitih izvora energije, da postane aktivnim članom eko sistema. Ističući benefite za krajnjeg korisnika, Krneta navodi da je u upotrebi sve veći broj pametnih brojila, što u praksi znači da su očitavanja češća, daju više podataka i šalju ih ne samo snabdjevaču već i na mobilne telefone korisnika i druge uređaje u domaćinstvu što znači da će snabdjevači morati da se prilagode individualnim potrebama kupcima. To je budućnost smart home-a. "Ono u šta sam 100% siguran, nakon godine opterećene Covidom 19, jeste da će narednih pet do deset godina električna energija postati najvažnijim izvorom energije, jer digitalni svijet ne može da preživi bez nje, a potreba za digitalnim svijetom, sada je jasnija nego ikada prije" zaključio je Krneta.

25 zaposlenih, 1 sektor, 1 platforma snaga kompanije DWELT koja planira da u toku ove godine pusti u produkciju prvi "smart metering" Software-as-a-Service proizvod, radi na razvoju vlastitog cloud-a specijalizovanog za energetske kompanije, a već idućeg mjeseca pušta u produkciju softver za podršku poslovnim procesima operatora distributivnog sistema, rekao je Stefan Krneta CEO DWELTa na SET-u u Trebinju, vodećem regionalnom poslovnom događaju na temu energetske budućnosti i održivosti proizvodnje energije.

Treba navesti da se tokom priprema i samog trajanja SET-a vodilo računa o poštovanju i provođenju preventivnih mjera i odluka Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske.

PODIJELI:

TAGOVI:

Platforma X

DWELT

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti