Platforme za razvoj ženskog poduzetništva - Šta je do sada urađeno?

08.05.2014. 13:48 / Izvor: eKapija.ba
Platforme za razvoj ženskog poduzetništva - Šta je do sada urađeno?
OTVORI GALERIJU

U okviru Međunarodne konferencije Snaga poduzetništva-snaga žene drugoga dana održana je panel diskusija na temu "Platforme za razvoj ženskog poduzetništva -Šta je do sada urađeno.

U okviru Međunarodne konferencije Snaga poduzetništva-snaga žene drugoga dana održana je panel diskusija na temu "Platforme za razvoj ženskog poduzetništva -Šta je do sada urađeno".

Tokom panela govorile su: Mary Ann Rukavina Cipetić, izvršna direktorica GTF, Regionalnog ureda za jednokopravnost spolova, Dragana Đurica, RCC Vijeće za regionalnu saradnju, Marijana Dinek, izvršna direktorica BH Inicijative žena, te predstavnice ženskog poduzetništva iz Makedonije i Crne Gore.

Marijana Dinek, izvršna direktorica BH inicijativa žena je kazala kako je povezivanje žena jako bitno. "Nema toga što žene ne mogu uraditi zajedno. Nama donacije nisu potrebne, mi treba da budemo vlasnice procesa", kazala je Dinek, dodajući kako su administrativne prepreke najveći problem u poslovanju, kao i nedostatak političke volje.

Ona je istakla kako žene imaju pravo sudjelovati u raspodjeli sredstava, raspodjeli kolača, pregovaranju, političkim timovima...

Na temu "Kako žene mogu prevazići negativno okruženje" (poslovno, društveno) govorila je Samra Filipović, direktorica Agencije za ravnopravnosti spolova BIH koja je istakla kako oni u Agenciji žele da prepoznaju pitanja i veze između ravnopravnosti spolova i ženskog poduzetništva.

"Poduzetništvo i ravnopravnost spolova itekako imaju vezu. Sve ovdje se znamo boriti sa diskriminacijom i treba da pomognemo ženama koje to nisu prevazišle. Agencija je prepoznala problem ekonomskog osnaživanja i potrebu osnaživanja žena, naročito kada se radi o nasilju u porodici", istakla je Filipović, naglašavajući kako su u novom Akcionom planu prepoznali to da je ekonomsko jačanje žena jedan od prioriteta i u ovoj oblasti.

Svoj doprinos konferenciji dala je Svetlana Cenić, ekonomista koja je kazala kada imamo Dane ženskog poduzetništva, Dane karcionoma dojke... znači da imamo veliki problem.
Žene u BiH su izabrale da budu neravnopravne i da idu linijom manjeg otpora.

"Voljela bih da ovakvi skupovi budu organizovani u Rudom, Prijedoru, Mostaru, Tuzli...", naglasila je Cenić, ističući kako je BiH zemlja država sa najvećim brojem strategija. Cenić je uputila i kritiku na račun žena jer nije čula da se do sada ijedna žena upitala žašto sam ostala bez posla, zašto se to meni dogodilo...?

O socijalnoj zaštiti s osvrtom na porodiljsko odsustvo govorila je Besima Borić, zastupnica u zastupničkom domu Parlamenta FBIH.

E. Ko

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti