Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Plinacro i BH-Gas nastavljaju aktivnosti na razvoju Južne interkonekcije

01.07.2021. 07:55 / Izvor: Akta.ba

Operatori plinskih transportnih sistema Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine / Federacije Bosne i Hercegovine, Plinacro i BH-Gas, održali su danas u Zagrebu sastanak o nastavku saradnje na razvoju projekta Južne interkonekcije na pravcu Dugopolje - Zagvozd - Imotski - Posušje - Tomislavgrad - Novi Travnik i odvojkom za Mostar.

Iz BH-Gasa navode da, budući da Bosna i Hercegovina ima samo jedan ulaz u plinski transportni sistem, projekt Južne interkonekcije predstavlja stratešku važnost za sigurnost snabdijevanja prirodnim plinom za državu, jer osigurava diverzifikaciju pravaca i izvora snabdijevanja.

Do sada su Plinacro i BH-Gas potpisali Izjavu o interkonekcijskoj tački magistralnog plinovoda između hrvatskog i bosanskohercegovačkog plinskog transportnog sistema, nekoliko Pisama namjere i Memoranduma o razumijevanju i saradnji, temeljem kojih se provode zajedničke aktivnosti vezane uz razvoj međudržavnih spojnih plinovoda između susjednih zemalja.

Federalno ministarstva okoliša i turizma izdalo je Rješenje o okolinskoj dozvoli, te je u toku postupak izdavanja urbanističke saglasnosti za idejni projekt izgradnje gasovoda Južna interkonekcija BiH i Hrvatska, saopćeno je iz BH-Gasa.

 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti