Plinacro i BH-Gas potvrdili interes za razvoj plinskih transportnih sustava

20.07.2020. 12:26 / Izvor: HINA
Plinacro i BH-Gas potvrdili interes za razvoj plinskih transportnih sustava

Nacionalni operateri plinskih transportnih sustava Republike Hrvatske i Federacije Bosne i Hercegovine - Plinacro i BH-Gas, potpisali su novi Memorandum.

Nacionalni operateri plinskih transportnih sustava Republike Hrvatske i Federacije Bosne i Hercegovine - Plinacro i BH-Gas, potpisali su novi Memorandum o razumijevanju i suradnji u trajanju od tri godine, priopćeno je u ponedjeljak iz Plinacra.

Kako se navodi u priopćenju, nastavak je to dugogodišnje uspješne suradnje započete 2006. godine koja, uz osiguravanje kontinuiteta, za cilj ima intenziviranje zajedničkih aktivnosti u svrhu pripreme i realizacije projekata povezivanja plinskih transportnih sustava susjednih zemalja na tri poveznice.

Riječ je o južnoj interkonekciji na pravcu Zagvozd - Imotski - Posušje - Novi Travnik s odvojkom za Mostar, potom sjevernoj na pravcu Slobodnica - Brod - Zenica, te zapadnoj interkonekcija na pravcu Lička Jesenica - Rakovica - Tržac - Bosanska Krupa s odvojcima za Bihać i Veliku Kladušu.

"Realizacijom tih interkonekcijskih projekata između Hrvatske i Bosne i Hercegovine osigurava se diversifikacija pravaca i izvora opskrbe prirodnim plinom za Bosnu i Hercegovinu (preko LNG terminala na otoku Krku te budućeg Jonsko - jadranskog plinovoda koji će dobavljati plin iz Kaspijske regije) te povećanje tranzita prirodnoga plina kroz Republiku Hrvatsku", navodi se u priopćenju.

Kako se napominje, poštujući propisane mjere kriznih stožera obiju država vezane uz pandemiju COVID-19, predstavnici Plinacra i BH-Gasa Memorandum su potpisali odvojeno.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti