PLOD Centar sazvao sastanak sa poduzetnicima SZ BiH

11.09.2008. 10:25 / Izvor: eKapija.ba
PLOD Centar sazvao sastanak sa poduzetnicima SZ BiH

Predstavnici PLOD Centra, projekt menadžer Dinka Majanović i službenik za poslovni razvoj, Edi Kaloper, sastali su se sa predstavnicima lokalnih poduzeća dana 09.09.2008. godine u sali Kulturnog centra u Bihaću kako bi razgovarali o ulozi PLOD Centra u razvoju malih i srednjih poduzeća i njihovom poslovnom povezivanju sa poduzećima iz zemalja EU. Sastanku su prisustvali predstavnici poduzeća sa područja cijele regije SZ BiH: Bor d.o.o., Chelli Sab d.o.o., Una Rafting d.o.o., Riz Krajina d.o.o., OR Tim-med, Domaća radinost 4M, Ljekovito bilje Čeliković d.o.o., Bihać-triko d.o.o., OZ Vrtoče, Dubrava d.d., Bira d.d., Adaco d.o.o., Bosnaplast d.d., ZZ Agrisan i Voda kruna d.o.o.

Dinka Majanović, menadžer projekta, Centra za poslovno povezivanje je započela sastanak sa izlaganjem cilja PLOD Centra, te upoznala prisutne sa planiranim aktivnostima. Istakla je da PLOD Centar ima ulogu nosioca razvojnih inicijativa što uključuje jačanje kapaciteta domaćih poduzeća te njihovo povezivanje sa poduzećima iz zemalja EU. Takođe je najavila događaje poslovnog povezivanja sa predstavnicima Austrijske ambasade i Talijanskog instituta za vanjsku trgovinu koji će se održati na jesen 2008. godine u Bihaću.

Edi Kaloper, službenik za poslovni razvoj, PLOD Centra je najavio septembarski događaj sa FIMA-om, vodećom poslovno-financijskom kućom, vezano za finansijsku uslugu faktoring-a. Istakao je prednosti ove usluge kada je u pitanju naplata potraživanja i održavanje likvidnosti poduzeća.

Kako je saopćeno za eKapija.ba, na sastanku su poduzetnici dobili materijale koji će im pružiti informacije o aktualnim sajmovima u predstojećem periodu, također na raspolaganje im je stavljena i ponuda nedavno formiranih usluga koje pruža PLOD Centar: usluge procesa prekogranične saradnje, radionica PCM (project cycle management), izrada poslovnog plana, organizacija poslovnih sastanaka, konzalting za formiranje i izvedbu Power point prezentacije,usluge prevođenja, poslovna korespodencija, tečaj engleskog jezika i poslovno povezivanje. Najviše diskusije bilo je o usluzi poslovnog povezivanja putem joint venture-a i outsourcinga, budući da poduzeća u BiH ispunjavaju kriterij za ostvarivanje ovakvog poslovnog odnosa tj. raspolažu relativno niskom cijenom rada.

Dogovoreno je da će poduzeća dostaviti informacije koje se tiču njihovih prijedloga za poslovno povezivanje. Dobijanjem ovih informacija u daljnoj komunikaciji PLOD Centar će ponuditi konkretne prijedloge domaćih kompanija, potencijalnim poslovnim partnerima kroz suradnju sa diplomatsko-konzularnim predstavništvima, razvojnim agencijama, tgovinskim institutima i sl. te pomoći njihovo međusobno povezivanje.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti