Po nezaposlenosti mladih, samo je Grčka lošija od BiH

22.03.2016. 08:50 / Izvor: Agencije
Po nezaposlenosti mladih, samo je Grčka lošija od BiH

Visoka stopa nezaposlenosti mladih postala je veliki problem u nizu zemalja diljem svijeta.

Visoka stopa nezaposlenosti mladih postala je veliki problem u nizu zemalja diljem svijeta. S druge strane, svaka zemlja ima specifične uzroke visoke nezaposlenosti, koji su često isprepleteni.

BiH u samom vrhu

“Business Insider” donosi ekonomske i geopolitičke uzroke koji su doveli do visokih stopa nezaposlenosti u 47 zemalja, a upozorava i na neke od većih regionalnih i globalnih trendova u tom pogledu.

Na popisu se našlo 47 zemalja, od Libije sa stopom nezaposlenosti mladih od 24,5 posto, pa sve do Grčke u kojoj ih je nezaposleno 64,8 posto.

U top 10 zemalja s najvećom nezaposlenošću mladih našla se i BiH, ali i Srbija te Hrvatska. Ipak, top tri zemlje po pitanju nezaposlenosti mladih su Španija, Bosna i Hercegovina te Grčka.

U Španiji se stopa kreće oko 58,2 posto, a u BiH iznosi 60,2 posto. Samo Grčka ima veći postotak nezaposlenosti mladih, gdje se ova stopa penje na rekordnih 64,8 posto.

Privatni sektor u BiH nudi iznimno male plaće uz jako loše uvjete rada, dok su radnici podložni eksploataciji. Zbog velike potražnje za poslom, poslodavci su u mogućnosti konstantno ucjenjivati radnike davanjem otkaza, piše “Business Insider”.

Grčka, koja je u 2015. godini proživjela tešku borbu s europskim kreditorima, provela je gotovo polovinu godina postojanja kao neovisne zemlje u nekom obliku financijske krize.

Korupcija tu zemlju stoji od 8 do 10 posto BDP-a godišnje, a viša i srednja klasa Grka godinama izbjegava plaćanje poreza. “Business Insider” je Srbiju smjestio na 10. mjesto sa stopom nezaposlenosti mladih od 46,6 posto. Navodi se kako ta zemlja trenutno pokušava pristupiti Evropskoj uniji te je čekaju daljnje bolne reforme.

Upozorava se i na to da radni uvjeti za mlade ljude u Srbiji čine upravo tu skupinu osobito izloženom tijekom ekonomske krize.

Na devetom mjestu, sa stopom nezaposlenosti mladih od 49,5 posto, našla se Hrvatska. Ističe se kako je Hrvatska prije financijske krize uživala rast od 4 do 5 posto, međutim, nije se uspjela oporaviti od krize.

“Napredak na području borbe protiv nezaposlenosti je spor”, prenosi se mišljenje Svjetske banke.

“Business Insider” upozorava i na činjenicu da bi tisuće izbjeglica, koje su na područje Balkana došle s vlastitim ekonomskim problemima, mogle biti novi faktor rizika i po pitanju zaposlenosti.

Dominikanska Republika nalazi se na 31. mjestu sa stopom nezaposlenosti mladih od 30,6 posto, Gruzija slijedi s 31,5 posto, Jordan s 31,8 posto, Albanija s 32,3 posto, Surinam s 32,8 posto te Slovačka s 33,8 posto.

Uzroci nezaposlenosti

Na 19. mjesto liste smjestio se Cipar s 37,1 posto, slijede ga Lesoto s 37,3 posto, Italija s 38,3 posto, Egipat s 39,3 posto, Crna Gora s 40,5 posto te Armenija s 40,6 posto. Francuska se s 25,3 posto nalazi na nezavidnom 45. mjestu, što je u tom pogledu stavlja u lošiji položaj od Libije sa stopom nezaposlenosti mladih od 24,5 posto i Sudana sa stopom od 24,9 posto.

Slovenija se našla na 44. mjestu gdje je stope nezaposlenosti mladih u 2014. godini iznosila 25,7 posto.

Kao uzrok visoke nezaposlenosti u Sloveniji navodi se ekonomska kriza koja je zemlju tresla od 2007. do 2012. godine te sklonost mladih prihvaćanju privremenih poslova koji su prvi na udaru u kriznim vremenima.

Slijede Mađarska s 26,1 posto, Portoriko s 27,1 posto, Irska s 27,7 posto, Barbados s 28 posto, Maldivi s 28,1 posto, Bahami s 28,1 posto, Poljska s 28,4 posto i Bahrain s 28,6 posto stopom nezaposlenosti.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti