Pobjeda ekologa: Poništena ekološka dozvola za MHE Medna na rijeci Sani

30.12.2013. 14:26 / Izvor: SRNA
Pobjeda ekologa: Poništena ekološka dozvola za MHE Medna na rijeci Sani

Okružni sud u Banjaluci je 12.12.2013 godine donio presudu kojom je poništena ekološka dozvola za malu hidroelektranu "Medna" na izvorima rijeke Sane. Ovom presudom prestaje da važi ekološka dozvola, a time i djelimično rješenje za građenje.

Okružni sud u Banjaluci je 12.decembra ove godine donio presudu kojom je poništena ekološka dozvola za malu hidroelektranu (MHE) "Medna" na izvorima rijeke Sane.

Ovom presudom prestaje da važi ekološka dozvola, a time i djelimično rješenje za građenje, saopšteno je danas iz Koalicije za zaštitu Sane.

"Imajući u vidu koliki je značaj očuvanja životnog okoliša, u koji se ubrajaju svi nenadoknadivi prirodni resursi, koje u ovom času nesporno sadrži predmetna lokacija, te se ne može olako provoditi postupak za pribavljanje tako važne dozvole, kakva je ekološka dozvola, stoji", između ostalog, u presudi Okružnog suda u Banjaluci.

Iz ekološkog udruženja Koalicija za Sanu navode da bi Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS napokon trebalo da donese odluku o proglašenju parka prirode za područje gornjeg toka rijeke Sane, u skladu sa Prostornim planom RS do 2015. godine, te zahtjevom ove koalicije.

Predstavnici Koalicije su pored tužbe za ekološku dozvolu, podnijeli tužbe na studiju uticaja na životnu sredinu i djelimično rješenje za građenje.

"Ukoliko bi se izgradila MHE na izvorima Sane trajno bi se uništile prirodne vrijednosti gornjeg toka rijeke Sane, zbog kojih je i planirana zaštita. Sana više ne bi bila na listi rijeka sa kvalitetom vode prve kategorije u Republici Srpskoj, a značajno bi se umanjili i potencijali cijelog područja za razvoj održivog turizma. U svakom slučaju, moguće štete bi bile daleko veće od navodnih koristi koje bi lokalne zajednice i budžeti imali od izgradnje", navode iz Koalicije.

Zbog svega navedenog, očekuju da će Ministarstvo industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske raskinuti koncesioni ugovor za MHE "Medna" na rijeci Sani.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti