Poboljšana turistička ponuda Igmana i Bjelašnice kroz projekat EU

10.09.2014. 15:26 / Izvor: eKapija.ba
Poboljšana turistička ponuda Igmana i Bjelašnice kroz projekat EU

Projekat je proveden okviru EU programa prekogranične saradnje Bosna i Hercegovina – Crna Gora s ciljem podrške razvoju turizma u prekograničnom području ovih zemalja.

Sarajevska regionalna razvojna agencija (SERDA) organizovala je danas promotivno-turistički obilazak područja planina Igman i Bjelašnica za medije, s ciljem predstavljanja projekta “Cjelogodišnji turizam na planinskim destinacijama BiH i CG” - 365“ kojeg finansira Europska unija, a realizuju SERDA-e i JKP ZOI84 Sarajevo. 

Projekat je proveden okviru EU programa prekogranične saradnje Bosna i Hercegovina – Crna Gora  s ciljem podrške razvoju turizma u prekograničnom području ovih zemalja. 

Obilazak je bila jedinstvena prilika da se predstavnici medija upoznaju sa rezultatima ovog projekta na licu mjesta i svim što je postignuto kroz projektne aktivnosti, uključujući razvoj ljudskih resursa, unapređenje turističke infrastrukutre i poboljšanje aktivnosti s ciljem oživljavanja planinskih turističkih centara Bjelašnice i Igmana u BiH, te Bjelasice i Prokletija u Crnoj Gori.

Projekt menadžer SERDA-e Slaviša Ćeranić je izjavio: „Ovo je jedan od najznačajnijih projekata koje je implementirala SERDA uz podršku EU, a u okviru kojeg su realizirane brojne aktivnosti. Na ovaj način smo poboljšali ukupnu turističku ponudu područja Igmana i Bjelašnice, koja će privući domaće i strane turiste koji će uživati u sveobuhvatnoj turističkoj ponudi.„

Realizacija projekta je trajala 21 mjesec, a tokom navedenog perioda obuhvaćene su mnoge aktivnosti poboljšanja turističke ponude. Razvijeni su novi turistički proizvodi i programi, unaprijeđena je turistička infrastruktura, izvršeno je popravljanje, markiranje i mapiranje pješačkih i biciklističkih staza, postavljena je turistička signalizacija, izgrađene su nadstrešnice za odmor turista, dvije vještačke stijene za sportsko penjanje i dječije igralište, nabavljena je oprema za unaprjeđenje turističke ponude (planinska bicikla i oprema za planinarenje) i mobilijar. Organizovane su edukacije za planinske vodiče u skladu sa  Međunarodnom federacijom saveza planinarskih vodiča (IFMGA - International Federation of Mountain Guide Association) uz potrebno certificiranje, edukacije lokalnog stanovništva za poboljšanje kvaliteta B&B usluga na prostoru Igmana i Bjelašnice i edukacije lokalnog stanovništva u oblasti sportskog penjanja.

U cilju promocije kompletnog područja u okviru projekta postavljena su dva jumbo bilborda, izrađena je turistčka karta na kojoj su unesene sve turističke atrakcije Igmana i Bjelašnice, pripremljena je turistička brošura, letci i promotivni posteri.

Promocija sadržaja ovog kompletnog područja kao i dostupnost informacija, kako stranim, tako i domaćim turistima, približena je uz pomoć izrađene web stranice www.turizam365.com, kao i promotivnim publikacijama, turističkom kartom, brošurom, letcima i promotivnim posterima.

Funkcionalni vodeći partner iz BiH je SERDA, čiji je lokalni partner JKP „ZOI 84“, dok su partneri iz Crne Gore Regionalna razvojna agencija „Bjelasica, Komovi i Prokletije“ i Opština Mojkovac.

Ukupna vrijednost projekta je 439.340,40 € ,od kojih Evropska unija finansira 369.881,45 € ili 84,19%, dok preostali iznos od 69.458,95 € ili 15,81 % finansiraju partneri u projektu.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti