Poboljšanjem EE u KS trebao bi biti utopljen veći broj objekata

25.05.2018. 12:29 / Izvor: Akta.ba
Poboljšanjem EE u KS trebao bi biti utopljen veći broj objekata

Ministar prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS i direktor SERDE potpisali su Sporazum na poboljšanju energetske efikasnosti u KS.

Ministar prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo Čedomir Lukić i direktor Sarajevske regionalne razvojne agencije SERDA Ševkija Okerić potpisali su danas Sporazum o saradnji na implementaciji Modela poboljšanja energetske efikasnosti na području Kantona Sarajevo.

Ovaj Model je usvojila Vlada, kako bi što veći broj stambenih objekata u Kantonu Sarajevo bio obuhvaćen projektom energetske efikasnosti.

"Glavni cilj Sporazuma je uspješna realizacija aktivnosti koje će doprinijeti tome da što veći broj građana, pod povoljnijim uslovima, izvrši energetski efikasno utopljavanje svojih objekata stanovanja. Osim individualnih, realizacijom ovog modela, biće obuhvaćeni i objekti kolektivnog stanovanja", istakao je ministar Lukić.

Kako je naveo, predviđeno je upoznavanje javnosti sa aktivnostima koje se projektom namjeravaju realizirati, potom i raspisivanje javnog poziva bankama koje bi eventualno učestvovale u finansiranju projekta, a prevashodno kroz kreditiranje odabranih korisnika.

"Predviđena je i objava javnog poziva za izbor aplikanata, odnosno korisnika, na čijim objektima bi se izvodili radovi utopljavanja, s tim da će oni ovisiti o tome da li će se korisnici opredijeliti za kreditno finansiranje ili finansiranje iz vlastitih sredstava. Za korisnike koji budu uzimali kredit kod odabrane partnerske banke Kanton Sarajevo će subvecionirati kamatu u visini do tri posto", pojasnio je ministar Lukić.

Kazao je kako očekuje da će u ovom projektu učestvovati i Grad Sarajevo, kao i svih devet općina na čijim će se područjima utopljavati objekti.

S tim ciljem, narednih dana bi trebali biti potpisani sporazumi između predstavnika Kantona i lokalnih zajednica.

Kako je navedeno, uporedo sa ovim aktivnostima bit će upriličena i edukacija građana o benefitima projekta energetske efikasnosti, prije svega uštedi energenata i poboljšanju stanja zraka, ali i nekih drugih koji su u skladu sa opredjeljenjem EU i čitavog svijeta da se stanje u ovoj oblasti unapređuje.

Projekt energetske efikasnosti na području KS se realizuje 11 godina, a očekivanja su da će se kroz ovaj novi model ubrzati aktivnosti u ovoj oblasti i povećati broj objekata koji će se sanirati u toku jedne godine.

Sve navedene aktivnosti koordinirat će Ured za energetsku efikasnost SERDA-e.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti