Počela berba malina, malinari se nadaju većoj otkupnoj cijeni

22.06.2021. 08:02 / Izvor: BHRT
Počela berba malina, malinari se nadaju većoj otkupnoj cijeni

Zeničko-dobojski kanton lider je u proizvodnji jagodičastog voća u Federaciji, a posebice malina. Sezona berbe malina se zahuktava, a malinari se nadaju većoj otkupnoj cijeni od prošlogodišnje.

Zeničko-dobojski kanton lider je u proizvodnji jagodičastog voća u Federaciji, a posebice malina. Sezona berbe malina se zahuktava, a malinari se nadaju većoj otkupnoj cijeni od prošlogodišnje.

"Određene informacije koje dobijamo iz Srbije i dijelova BiH, gdje je berba već ranije krenula su jako pozitivne. Imamo već približnu cijenu akontativnu u odnosu na prošlogodišnju završnu cijenu. Tako da očekujemo ove godine najbolju cijenu otkako se bavimo malinarstvom", kazao je Emir Tutnić, predsjednik Udruženja poljoprivrednika ZDK.

U mjestu Željezno Polje ovih dana sve je u znaku malina. Sezona branja polagano počinje, otkupna cijena još nije određena, ali očekivanja su velika.

"Jedna porodica može uzeti 4 do 5 hiljada maraka na toj parceli, a šta god bilo šta drugo da posadite to je nemoguće", naglašava Esad Mandžuka, proizvođač malina.

Unatoč padu broja zainteresiranih berača iz godine u godinu, malinari ističu da berba nije ugrožena i predstavlja dodatni vid zarade. Strateškim sađenjem do duluma malina osigurava se najbolja zarada.

"Pošto su penzije niske plate, ljudi koji rade u Bosni imaju neku dodatnu aktivnost. Posadi sebi dulum maline i popuni kućni budžet", ističe Mehmedalija Jusufović, proizvođač malina.

Za kvalitet kojim se osigurava njihov plasman na evropskom tržištu zaslužne su stroge procedure proizvodnje evropske zelene liste.

Iz resornog ministarstva ističu da podsticaji malinarima ostaju na prošlogodišnjem nivou, što iznosi 600 hiljada maraka.

Za raliku od predhodnih godina situacija u ovoj grani se popravlja te bi u narednom periodu i veći broj proizvođača mogao da se vrati uzgoju malina.

"Oni iznose po 30 feninga po kilogramu za proizvođače fizička lica i 40 feninga za pravna lica. Imamo i podsticaje po dulumu novih zasada koji iznose 600 KM, a u razgovoru za proizvođačima smo se opredijelili da sljedeća godina bude intenzivnija, zbog velike zainteresovanosti i ona će iznositi 700 KM po dulumu", kazao je Mirsad Hadžić, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede ZDK.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti