Počela dvodnevna SFERA konferencija u Mostaru

25.10.2017. 12:45 / Izvor: Akta.ba

Na konferenciji je bilo govora o  energetskoj efikasnosti u zgradarstvu,  procjeni životnog ciklusa i deklaracije proizvoda o životnoj sredini te primjeni digitalnih tehnologija u oblasti fasadne konstrukcije.

Na Četvrtoj međunarodnoj konferenciji ''Sfera 2017: Tehnologija i ugradnja otvora ", koja se ova dva dana održava u Mostaru danas je bilo govora o  energetskoj efikasnosti u zgradarstvu,  procjeni životnog ciklusa i deklaracije proizvoda o životnoj sredini, primjeni novih digitalnih tehnologija u oblasti fasadne konstrukcije.

Naida Memić, direktorica Sfere, kazala je kako je prva konferencija održana prije dvije godine sa idejom da povežu struku i nauku, što su navodi i uspjeli.

"Drago mi je što i na ovoj konferenciji imamo starih i novih partnera koji su dali doprinos tokom organizovanja i održavanja ove konferencije", kazala je Memić te najavila narednu Naučno-stručnu konferenciju koju planiraju organizovati u martu 2018. godine na temu klimatizacije, ventilacije i grijanja.

Profesorica sa Građevinskog fakulteta Džemal Bijedić Maja Popovac rekla je kako je jako bitno što je ova konferencija pokazala kako je energetska efikasnost u svim svojim oblicima bitna i što je ona na neki način u skladu sa našom tradicijom, sa onim što smo godinama imali.

"Pokazali smo koliko ustvari možemo napredovati potičući cirkularnu ekonomiju, naše proizvodače, naše projektante i sve ono što se na neki način nudi hercegovačkoj dolini", kazala je Popovac.

Nevenko Herceg, premijer  Vlade HNŽ-a, ovom prilikom je rekao kako je Vlada HNŽ u dvije godine mandata napravila značajan iskorak kada je u pitanju energetska efikasnost, realizacijom projekata utopljavanja javih zgrada u oblasti školstva i zdravsta.

Dodao je kako je prošle godine obnovljeno sedam javnih objekata, od čega je šest škola i jedan dom zdravlja.

"Ove godine smo krenuli sa obnovom četiri školska objekta. Osim ovih projekata Vlada je za šest školskih objekata izdvojila budžetska sredstva čime je stvoren ugodan ambijent za boravak djece i nastavnog osoblja u školama, te zdravstenih radnika i pacijenata u zdravstvenim objektima. Obnovom zgrada mi realiziramo EEE, odnosno energetsku, ekonomsku i ekološku opravdanost kroz vrijeme", kazao je Herceg.

U nastavku konferencije održana je prezentacija Arhitektonskog fakulteta u Zagrebu, GIZ-a o Energetskoj efikasnosti u zgradarstvu. Planirane su i prezentacije kompanije Sika, Feal, Niče, Kristal, Profine, Rehau...

U toku sutrašnjeg dana u okviru ove konferencije biće govora o zakonskim pretpostavkama o intenzivnijem razvoju energetske efikasnosti u zgradarstvu, finansiranju mjera energetske efikasnosti u stambenom sektoru BiH, a biće održana i panel diskusija na temu "Pasivna kuća".

Konferencija se organizira u saradnji s Građevinskim fakultetom Univerziteta ''Džemal Bijedić'' u Mostaru, te Arhitektonskim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu, a uz podršku Federalnog ministarstva prostornog uređenja, Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke, Asocijacije arhitekata u BiH, te Vanjskotrgovinske komore BiH.

Generalni sponzor konferencije je kompanija Feal.

E. Ko.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti