Počela implementacija projekta "Staza stare pruge"

17.06.2020. 15:19 / Izvor: Akta.ba
Počela implementacija projekta 'Staza stare pruge'

Ovim projektom će se kreirati novi turistički proizvodi za turiste koji ovo područje posjećuju tokom ljeta, te će se tako proširiti turistička ponuda za duži boravak posjetilaca.

Od juna ove godine počinje implementacija projekta “Staza stare pruge” na lokacijama općina Srednjobosanskog kantona/Kantona Središnja Bosna – u općinama Busovača, Vitez, Travnik, Donji Vakuf i Jajce.

Ovim projektom će se kreirati novi turistički proizvodi za turiste koji ovo područje posjećuju tokom ljeta, te će se tako proširiti turistička ponuda za duži boravak posjetilaca i veći broj gostiju u okviru turizma na otvorenom. Između ostalog, projekat će podržati izgradnju biciklističke staze u kombinaciji s turističkim razgledanjem ruralnih područja, gastronomskom ponudom i smještajem.

Projekt “Staza stare pruge” će omogućiti i promociju navedene ponude na međunarodnom planu. Korisnici, koji uključuju putničke agencije, ugostiteljska poduzeća, hotele, pružatelje usluge noćenja s doručkom, te tematska sportska udruženja, klubove i ostale svi će imati koristi od boljeg kvaliteta turističke infrastrukture i povećanja broja turista.

Za projekt “Staza stare pruge”, Europska unija je izdvojila preko 190.000 eura bespovratnih sredstava u sklopu projekta EU4Business.

Projekt će provoditi REZ Agencija (Regionalna razvojna agencija za regiju Centralna BiH), kao vodeći partner, te Turistička zajednica SBK/KSB i NESA sistemi d.o.o. Travnik. Projekt će se implementirati 18 mjeseci, a ukupna vrijednost projekta iznosi više od 260.000 eura.

S ciljem jačanja ekonomije BiH, EU4Business projekt Europske unije potiče razvoj poduzetništva, izvozno orijentiranih sektora, turizma i poljoprivrede, kao i ruralni razvoj. Projekt je vrijedan 16,1 miliona eura, a zajednički ga finansiraju Europska unija u iznosu od 15 miliona eura bespovratnih sredstava i Savezna Republika Njemačka u iznosu od 1,1 milion eura. Projekt zajednički provode GIZ, ILO i UNDP od aprila 2018. godine do marta 2022. godine.

EU4Business je dio programa Lokalne razvojne strategije – Programa lokalne samouprave i ekonomskog razvoja u BiH, koje podržava Federalno ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ) SR Njemačke.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti